sourze.se
Artikelbild

Spökskrivarna på Sourze

Ni som gillar att skriva och debattera på Sourze ska läsa detta: Vill vi ha det så här?

Låt mig först säga att jag trivs jättebra här. Ni som skriver och kommenterar varandras texter är fantastiska och själva upplägget med denna mix av personer är nog speciell just för Sourze? Själva idén att vi kan kommentera varandras texter, menar jag.

Tyvärr finns det de som bara använder sig av "vårt" debattutrymme för att trakassera skribenterna. De har inga planer på att skriva själva eller att via detta finansiera Sourze utan drivs av samma motiv som den klassiska mobbaren. De vill såra eller sabotera.

Missförstå mig inte här. Jag har inte alls några ömma "poettår" som vissa etablerade äldre manliga författare odlar.

Till exempel:
Sign. Katta får gärna skriva att allting jag skriver är skit, eller att jag är en hora etc. Detta är ju en fullt acceptabel åsikt. Väcker jag inte arga känslor hos någon när jag skriver så är det förmodligen ett underbetyg åt mig.

Den som skriver om ämnen som aborter, sex och invandrare får räkna med att det poppar upp "dårar" lite varstans. Det har nog flera än jag fått erfara här? Detta är spelets regler. Borde jag kanske vara smickrad över denna "skugga" som ständigt sysslar med mig och mina texter? Det är väl ett harmlöst skämt? Har jag ingen humor? Jodå. Jag asgarvade när min stackars "skugga" i ett försök att genera mig beskrev mig som "kåt och femenist". Mitt i prick liksom.

Även om de som skriver sådana här inlägg alltid är anonyma för att slippa stå för sina åsikter så bryr jag mig inte särskilt om den biten heller. Jag vet och jag gillar att man kan kalla sig för vad man vill här: Jultomten, Ny slovensk konst oslagbar? eller moster Agda.

Det är tyvärr lätt att ställa till skada i debatten när man agerar "spökskrivare". Vi som skriver är aldrig anonyma och det ska vi inte behöva vara heller. Men när de som hatar vissa åsikter börjar använda ens namn till fullkomligt vettlösa inlägg så blir det jag, den icke anonyme skribenten, som får ta obehag med mycket.

Allt ifrån att trösta ledsna medskribenter som undrar vad de gjort mig för ont eller att ta emot rena hot. Alla tror att det är jag som skriver eftersom jag finns här och eftersom det är mitt namn som änvänds. De flesta av er som skriver här har förmodligen ett real live där ute ni med?
Då förstår ni hur omöjligt det är för mig, som knappt hinner skriva mina egna inlägg, att hinna kolla alla trådar här där min spökskrivare är verksam?

Vissa människor lever tydligen hela sitt liv på nätet. Billy Butt råkade ut för det här fenomenet och kan därför inte vara med i debatten mera. Han trodde att det hängde ihop med hans "kändisksskap" men det har ingenting med detta att göra. De här individerna finns ofta på nätet därför att de är socialt isolerade. Samma människor dyker ofta upp i flera olika sajter med samma artiklar. De har ofta hur mycket tid som helst till sitt förfogande.

I mitt fall så vet jag vilken signatur som startade "drevet" och jag har haft problem med denna signatur förut på andra debattsajter. Sist härjade hon på femenistforum men nu när de tagit tag i det hela och publicerar ip-numret överst i artiklen är alla inlägg städade igen och i rätt namn. Börjar någon att agera "spökskrivare" så drar han alltid några med sig; det uppstår en trend, precis som hos mobbare på en skolgård.

Det finns sajter som låter alla inlägg passera genom ett "nålsöga" och där försvinner problemet men debatten blir ganska avslagen. Mycket av spontaniteten försvinner. Jag vet att många av er är sårade av kommentarer "jag" fällt men när det står elaka saker så fråga mig innan ni dömer. Jag är ju lätt att nå på min hotmail.

Det måste finnas en möjlighet att kunna låsa våra namn rent tekniskt så att ett upptaget namn inte kan användas?
På Aftonbladet debatt kunde jag t.ex inte få skriva som Sunny upptaget utan måste förkorta till Sun. På min Hotmail fanns det flera tintomaror: där lade jag till en siffra. Jag vet ingenting om tekniken med de som kan det borde kunna tala om ifall det är orimligt dyrt?

Sourze verkar ju vara lite på fallrepet. När jag började läsa så var vi många läsare: Nu krymper det hela tiden. Vi som betalar för våra inlägg och som vill att Sourze ska ha en framtid känner oss inte nöjda med att ingenting görs åt detta. Att försvinna ur debatten och bara skriva artiklarna känns som en dålig lösning eftersom de som drabbats kommer att hoppa av, en efter en, och då faller hela iden med ett levande Sourze.

Tills vidare så ber jag er tänka på att hantera orden varsamt. De kan vara ett fruktansvärt vapen om de drabbar fel person.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2003 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: