sourze.se

Pruta på svenska - prutta på danska

Smått o gott från ön.

Precis innan flyget skulle lyfta - stannade min klocka.
Oroväckande tyckte jag - vår första flygtur. Hustrun tröstade med orden: "Du kan inte räkna med - att den klocka Du fick i konfirmationsgåva skall räcka livet ut."

Dagen efter skulle en nytt ur införskaffas - inte långt från hotellet låg en klockaffär. Dit gick vi.
Utanför skyltfönstret fick vi inte vara ensamma länge - ägaren kom ut - drog oss in - massor av klockor kom på disken.

Hustrun såg på ett ur med stållänk - lite gult i och för övrigt en vacker klocka. "Denna tar vi - se efter om den passar"

Plötsligt står jag med nytt ur på armen - dags att betala.
Mannen i butiken ser lite konfunderad ut.
Så förklarar han: "Denna är offerta och priset sänks med 20 vill ni betala med VISA blir det ytterligare en sänkning på 10 ."

Utanför var vi glada över att mött en ärlig köpman - tills mer vana turister talade om - att vi betalat 20 för mycket.

Nu är vi vana "prutare" och skall berätta hur det går till.
Endast i undantagsfall är varan utan prutmån - då är detta angivet. Det är mest på marknader man prutar - men överallt är det lovligt.

Låt oss tänka oss ett stånd med skjortor. Du tittar - känner och plötsligt är Du inte längre ensam.

Ägaren talar om att det är gratis att prova. Är Du helt ointresserad - gör det inte. Plötsligt får Du reda på att det är specialpris - bara för dig. Det kommer fram en kalkylator och viskande får Du se ett pris. Skaka på huvudet - nytt pris kommer fram. Se ledsen ut - ännu ett pris kommer i rutan - nu kan Du se fundersam ut - men ändå - för mycket - börja gå ut från ståndet - köpmannen följer efter - Du frågar om sista priset - en harang om barn ända ner till fjärde led - är Du ansvarig för - att de går ett nödår tillmötes.

Ett nytt pris - Du tvekar och får frågan om hur mycket vill Du betala? Om Du nu säger ett pris och handlaren säger ja - är Du av anständighet tvingad - att handla.

Jag har sett "prutare" skratta och lämna ståndet efter att de avgivit bud. Det är oförskämt. De som säljer är inte underhållare för turister - de skall leva på sitt jobb. Priset på varan är för högt från början - att pruta är en sedvänja i södern.

Åka buss är inte prutbart. Det är så billigt - det är ett måste att åka runt. Man går till turistcentret eller hos bussbolaget - ber om turlistan och får en kvadratmeter stor lista som är full av tider och orter på båda sidor. Titta på kartan - klipp ut ruta dit Du/Ni vill åka.

Vid varje hållplats finns listor - från Puerto Rico till Playa del Ingles nr 32. Las Palmas 01. Föraren tar inga stora sedlar - ha därför mindre i beredskap. Vägen är slingrande - högt - utmed bergväggarna. Fort går det - så håll fast. Varje dag kan gå med en tur - först långt ut - gå av vänd - promenera utmed strandvägarna.
Nästan alla är färdigbyggda och obetalt vackra.

Från P.d. I till fyren i Maspalomas är 4 km. Fredat ökenområde utmed stranden hela vägen. Halva är naturistområde. Inte gör det oss något. Var och en har sin stil - även om några - behöver en strykning. Har sett att män med ringar av silver i pungen och inte i näsan. Det ringer som Ungerska klockspelet då de går förbi.

Efter att fyren passerats - fortsätter vägen mot det nya lyxiga hotell och affärsområdet. Detta är i lyxklass. Men som nasaren sa: "Det är gratis att titta."

Guiderna är ovana vid vänliga gäster och helt naturligt.
Blir de uppsökta är det mest för att höra klagomål.
Många resenärer tror att de köpt ön. Därför ett gott råd - fråga någon medresenär - de brukar känna till det mesta.

Ett exempel - nedanför vårt hotell låg en busshållplats. För att inte gå i onödan - frågade jag en flicka i skjorta - med logo - från resebyrån på vänster bröst:

- Vi skall åka till X - kan vi gå på bussen - här vid hotellet?

- Är bussen fullsatt stannar den inte.

Jag förstod att detta var en motsträvig guide - varför jag formulerade om frågan.

- Om ifall bussen inte är fullsatt - kan vi då åka till X?

- Det beror sig på förarens humör om han vill stanna - jag vet folk som har stått där en hel dag utan att någon buss stannat. Ni kan ta båt från hamnen.

Nu såg hustrun - att jag fick infarktfärgen på mina kinder - hon tog mig i armen och vi gick ner till hållplatsen - första bussen stannade och vi kom till X.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2003 22:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: