sourze.se

Vaddå vishet?

Nu är det till och med en och annan som vågar börja tala om vishet.

Performance. Idag ett gångbart ord även om det inte är god svenska, har två betydelser. Dels betyder det föreställning, uppträdande, dels prestationsnivå.

Nu har den senare betydelsen nästan helt övertagits av den förra. Jag vågar påstå att vi ända sedan vi blev medvetna om vårt personliga jag mer eller mindre ständigt utför den föreställning vi tror andra väntar sig av oss. För att tillsist till en del bli en produkt av de scener vi spelar därför att vi hoppas bli bedömda som mera trovärdiga.

Jag kommer ihåg mig själv som liten flicka där mitt eget agerande av någon anledning inte gillades. Ganska snabbt lärde jag mig kolla in hur någon annan i min bekantskapskrets uppfattades och var det positivt lärde jag mig att spela för att ha en chans att bli mera uppskattad. Att upptäcka att det stämde var inte uppbyggligt för den egna identiteten men väl för självkänslan.

Skådespelartalanger och fantasi växte och blev en del av identiteten som jag stal. Lärde mig ta en omväg och lura mig till av andra.

Barn lär sig tidigt att skickligt spela olika roller för att få den åtråvärda bekräftelsen på att vara bra som de är. Särkilt barn från skilsmässohem där de turvis umgås med pappa och hans nya fru i deras hem och mamman med sin pojkvän i ett annat. De bor i olika hem där olika regler gäller. De utvecklar en anpassningsförmåga men är den så lyckat för en trygg identitetssökande uppväxt?

"Människan är en marionett i en gudomlig komedi och har att bejaka sin roll, spela den med högburet huvud också när komedin från hennes personliga synpunkt snarast liknar en tragedi. Människan har att se sitt liv uttryckligen som en litterär produkt, en historia som det gäller för henne att göra så bra som möjligt oavsett vad det kostar henne personligen." Danska författaren Karen Blixen.

Är det vishet? Ordet kan låta väl högtidligt, men jag är så optimistisk så jag tror att medvetenheten om att ständigt omskapa sin identitet i en gemenskap med människors moraliska och andliga ståndpunkter till slut blir visdom.

"Säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är" Det gamla ordspråket har ingalunda förlorat sin aktualitet.

De tre vise var män men gamla kloka gummor fanns också ävenom de sågs med andra ögon än männen.

Vishet är att balansera närhet och distans, vishet är att inte förbittras. Vishet är att åtminstone nångång kunna anlägga ett evighetsperspektiv.

En äldre kvinna som sedan barnsben var troende kristen hade länge försökt komma överens med en granne men inte lyckats. Hon sade de kloka orden som vi också ibland kan försöka intala oss: "Även om Gud lär oss att älska vår nästa så finns det en och annan nästa som Gud får lov att älska alldeles själv."

Det är väl att vara vis?

Det finns två saker vi inte kan välja, det är våra grannar och våra föräldrar.


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2003 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: