sourze.se

Till Socialminister Lars Engkvist

Hjälp oss.

Bjuvsborna är dåliga på att lista sig tycker Mona Andersson
och Jan-Olof Svensson. Ledare och läkare på Vårdcentralen i Bjuv. Jag vill påstå att de är friska nog att avstå eller så vågar de inte lista sig.

När den färgrika broschyren kom fyllde jag och hustrun i alla frågorna och ville ha husläkare anvisad. Då var han ännu inte anställd. Ett års väntetid skulle det dröja. Nu är det tveksamt om de får anslag till fler läkare.

Valfriheten att välja läkare har räddat våra liv. Ja, ni läser rätt. Vid inflyttningen blev vi kallade för hälsoundersökning en gång om året. Detta drogs in. Vår nya husläkare hittade en knuta i hustruns bröst. Operation efter mammografri och cancerundersökning. Tre år efter fick vi brev från vårdcentralen: tyvärr har vi inte tid att kolla upp er bröstcancer - det får ni göra själv. Brevet
hade kommit från lasarettet i HBG till Bjuv.

Vi överlämnade det till vår husläkare. Han har tid och tar
sitt ansvar för patienterna.

Själv gick jag dit med en knuta i halsen. Skulle avvakta
nytt besök - samma svar. Åkte in till akuten i Helsingborg och opererades veckan efter för cancerknuta i lymfkörteln.

Akut bronkits höll hustrun vaken hela natten - hon slumrade till - vaknade först en minut över nio - försent ni får vänta tills på måndag. Tre dagar. "Snälla" bad hustrun, "jag har inte sovit hela natten och slumrade till ett ögonblick."

"Det finns väckarklockor" konstaterade systern. In till akuten sex mil. Fick medicin och kunde klara sig.

Att klaga till patientombudsmannen lönar sig inte - han blir bara så ledsen över att vi inte är nöjda. Tidigare Socialminister blir också ledsen - men glad för vi skrev och önskar oss många friska år ännu.

Nu till Pudelns kärna - varför listar sig ingen? Efter ovanstående exempel, samtal med övriga Bjuvsbor, deras vädjan i flera år om förbättring och inget händer. Undersök - fråga oss i Bjuv.

Ingen läkare stannar - varför? För alla gamla, unga,barns skull. Ni svor en ed - följ den. Skärp Er.

Någonting måste vara fel när alla grannkommuner och Citykliniker behandlar Bjuvsingar - Billesholmare och Ekebybor - som i generationer levt och slitit för vad?

Utan bra sjukvård i sin hemkommun?

Socialminister Lars Engkvist läs Elin Lunners
fina artikel i Helsingborgs Dagblad 25/10.

Begrunda - reagera - hjälp!


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 28 okt 2003 17:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: