sourze.se

De konservativa behövs

Idag blir Fredrik Reinfeldt moderaternas nya partiledare och huvudstadens socialborgarråd, Kristina Axén-Olin vice partiordförande.

Båda två bor i Stockholm och har tidigare sysslat med lokalpolitiker i huvudstadens mest rika kommuner.

Medan Reinfeldt förespråkar en konservativare framtoning i sina strategier, representerar Kristina Axén-Olin avsevärt liberalare lösningar i till exempel sociala frågor.

För en liberal moderat, är det kvinnliga socialborgarrådets utopier väldigt intressanta. Speciellt om man lever i en storstad och har ett stort utbud över nöjesaktiviteter att välja mellan. Men alla moderata väljare gör tyvärr inte. Den nyliberala vinkel som M – med viss rätt slagit in på sedan 90-talet – gynnar i första hand de som kan leva ett liberalt liv.

Men vad har partiet för alternativ åt de konservativa väljarna, som röstar på Kristdemokraterna, Centern eller Socialdemokraterna? Dessa väljare är oftast socialkonservativa, det vill säga har en blandning av sociala och konservativa värderingar.

En man med avsevärt konservativare framtoning, än vad Stockholms-duon Reinfeldt och Axén-Olin, föreslås också, som en av den nya partistyrelsens ledamöter. Han heter Hans Wallmark, kommunalråd i Ängelholm, var länge EMU -motståndare och har tidigare arbetat som borgerlig ledarskribent. Lite skämtsamt förklarar han i Dagens Nyheter att det liberal-konservativa budskap partiet framför, speglar de ideologiska motsättningar han och Kristina Axén-Olin har. Han utgör därför en nödvändig mur-bräcka, för det alltmer nyliberala Moderaterna.

Det finns faktiskt en moderatstyrd kommun - som inte ligger i 08-området – och som avspeglar partiets konservativa ideal bra: Vellinge kommun, där M har 67 procents majoritet och kommunalrådet stoltserar glatt över sin framgångsrika kommun, vars ledord är frihet och ansvar.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2003 20:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: