sourze.se

Kapitalismen och fängelser

Åtta gånger fler svarta än vita sitter i USA:s fängelser och 2,5 gånger fler hispanics sitter i fängelse.

I septembernumret av Monthly Review behandlar R. Vogel förhållandet mellan marknadsekonomi och antalet personer i fängelse.

Vogel visar att trenden för antalet fångar i USA per 100 000 invånare mellan åren 1925 till 1974 var 106. Sedan 1975 fram till 2000 har den siffran stigit till 478 det vill säga 450 procent över genomsnittet mellan 1925 och 1974 och det sitter för närvarande 2 miljoner i fängelse i USA.

Man kan fråga sig varför fängelsepopulationen har ökat så mycket under de senaste 25 åren. Enligt Vogel är det den av Marx benämnda industriella reservarméen som sitter i fängelse. Det är personer som inte platsar på arbetsmarknaden av olika skäl. Jag skulle tro att 60-talets liberaliserade samhälle inte passade in i den hårdnande konkurrensen i industrin. Först kom konkurrensen från Japan och nu är det Kina som pressar arbetskraften allt hårdare.

Man kan fråga sig varför inte antalet fångar i svenska fängelser ökat i motsvarande grad som i USA. Jag skulle tro att det är den sociala situationen och trots invandringen ganska homogena befolkningen som gör att Sverige inte har fått motsvarande ökning av antalet personer i fängelse. Det är nämligen de svarta och i viss mån hispanicsspansktalande som sitter i fängelse. 8 gånger fler svarta än vita sitter i fängelse och 2,5 gånger fler hispanics.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2003 00:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: