sourze.se

Inför medborgarlön i Sverige!

För ett tag sedan rapporterade nyheterna om den danska regeringens förslag, att sänka socialbidragen för flyktingar. Detta för att motivera människorna att aktivt söka jobb.

En dansk flyktingfamilj med två barn har endast 3000 kronor att leva på motsvarande socialbidraget. En socialtjänstemän ger i reportaget, en konsekvent och brysk kommentar över förslaget: "Människorna ska vara glada att dom får komma till Danmark."

I lördags eftermiddag diskuterades, Sveriges socialbidrag, på radion. Folkpartiet Liberalerna, med riksdagsmannen Mauricio Rojas i spetsen, föreslår att socialbidrag inte skall omfatta de som heltidsarbetar. Av de som ringde till studion, var majoriteten emot Fp:s förslag och kallade det "populistiskt". Mauricio Rojas hjälpte under 2000-talets början Moderaterna med ett nytt integrations-program. I lördagens debatt, hänvisar han, gång på gång till att förslagets syfte är att bryta marginaliseringen i förorterna och via arbetsmarknaden integrera flykting-invandrare i samhället. Det är en sund idé, i bemärkelsen, att ställande av krav på en medmänniska också är att bry sig om henne. Men ända sedan reportaget från Danmark har jag funderat på om det är en realistisk lösning att minska bidragen, för att få människor mer flitiga? Det är inte bara flyktinginvandrare som har svårt att få jobb i dag, även svenskar har det.

Min fråga är då: Är invandrare mer lata än personer med svenskskt urpsrung? Jag vill inte tro att det är så. Jag tror inte heller att minskad bidragsersättning för en individ, utgör en morot för att denne ska söka jobb aktivare, än vad han redan gör. Att kräva motprestationer, mot långtidsarbetslösa är helt i sin ordning. Det ökar också deras möjlighet att få ett jobb, men inte sänka ersättningen för dem...

I våras skrev jag en artikel, "Inför medborgarlön", med inspiration från Lasse Ekstrands bok "Medborgarlön" och från den socialistiska filosofen Gunnar Adler-Karlsson. I "Medborgarlön" föreslås en skattefri inkomst på mellan 5000 och 7000 kronor i månaden åt varje medborgare som inte har en heltidstjänst. Vid en eventuell extraknäck, vid sidan om den skattefria lönen, beskattas extraknäcken enligt förslaget.

Både Lasse Ekstrand och Gunnar Adler-Karlsson kräver att samhällsmedborgaren inställer sig till samhällstjänster, under olika perioder, för att kunna livnära sig på lönen.

Det finns två partier i Sverige, som förespråkar medborgarlön: Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I stora delar av Europa talar även vissa liberaler för idén.

Med en skattefri basinkomst, får alla medborgare en möjlighet att tillvarata sin kreativitet och växa som individer, av egen kraft. Min uppmaning till politiker ur alla led, är nu: Inför medborgarlön i Sverige!


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2003 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: