sourze.se

Expresspolitik genom mellanöstern

Det är aldrig tråkigt i Mellanöstern sett till händelserikedom och det är alltid tråkigt i Mellanöstern sett till människans värde och liv.

En bomb exploderar i Haifa, nitton israeler avlider. Vad gör då Sharon? Han involverar Syrien i surdegen genom att bomba vad han kallar en terrorbas som ligger några kilometer från huvudstaden Damaskus. Ondska mot ondska i ett evigt krig, när ska de inse att de jobbar på samma sida? Med teamplay och teamspirit borde de ju lyckas fördärva alla oskyldiga människor med större effektivitet än vad som varit möjligt hittills. Kanske borde Hamas och Likud anställa en amerikansk konsult som kan optimera folkmorden?

---

Islamiska rådet diskuterar Irak och anser efteråt att USA borde lämna landet. Egyptens president Mubarak går så långt att han uttalar "Vi får inte tillåta att irakierna påtvingas en styrelse som de inte valt". Ursäkta? Har herr Mubarak själv blivit demokratiskt vald utan att jag visste om det? Finns det ens en arabisk ledare som inte påtvingat sig själv? Jag säger rensa i rabatten innan ni börjar kolla på andras trädgårdar.

Ett samtal med släkten i Bagdad, min far ska ju åka och hälsa på, när som helst nu.
"Hur mår ni?"
"Vi är fortfarande hur glada som helst över att han är borta."
"Och hur är läget på gatan?"
"Om vi säger så här, ring oss innan du sätter din fot i Irak. Laglösheten är total, gränserna vidöppna för alla som vill komma in. Maffior och gäng gör som de vill. Det finns hundratusen oregistrerade bilar på gatorna, det kan vara farligt för någon som inte känner till de rätta vägarna att komma in i Bagdad. Låt oss hämta dig så kommer det att gå jättebra."

Media skriver att läget i Irak har lugnat ner sig, att endast tjugo attentat per dag utförs i Bagdad, som om det vore lite, har de glömt hur det var innan? Brott var faktiskt ganska ovanligt. Nu skräms folk av de där tjugo "incidenterna" om dagen. Tur att man har källor på insidan.

USA borde verkligen sätta svansen mellan benen och verkligen låta FN komma in i landet. Säkerheten är usel, det behövs - tvärtemot vad det islamiska rådet tycker - mycket mer personal i landet. Bush, svälj din stolthet och rädda ditt skinn på köpet. Ge FN makten.

---

Det snackas kärnvapen överallt. I Nord Korea, i USA, i Iran och nu i Israel. Alla bestyckar och förbereder. I egenskap av självförsvar givetvis, kärnvapensländer är väl inte barbarer heller! Hurra?

---

För övrigt anser jag att Nobels fredspris, för första gången på länge, äntligen har hamnat rätt.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2003 09:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: