sourze.se

Kusinäktenskap i Irak

USA får en svår uppgift när det gäller att administrera Irak. Det underlättas inte av att det finns så många klaner i landet.

En artikel i Herald Tribune den 29-9 2003 hade följande rubrik: "Cousin marriages hinder US efforts in Iraq." Artikeln behandlar följderna av kusinäktenskapen när det gäller att få kontroll över Irak.

Hälften av äktenskapen som ingås i Irak är mellan kusiner. Detta förhållande skapar en god jordmån för klanbildning. I länder med många klaner är lojaliteten till klanen oftast mycket viktigare än lojaliteten till landet. Klanmentalitet skapar också en omfattande korruption eftersom man i administrationen försöker att gynna klanmedlemmar. Klaner är vanliga i arabländerna och är en av anledningarna till att dessa länder är så underutvecklade och odemokratiska.

Redan kyrkofadern Augustinus kämpade mot klanmentaliteten. Enligt artikeln ansåg Augustinus att "the practice promoted family loyalties at the expense of universal love and social harmony". Västerlandet har nog utvecklats så bra tack vare att klansamhället har utplånats så grundligt.

Kontentan av ovanstående resonemang blir att det kan bli svårt för USA att administrera Irak. Sadams långa diktatur kan dock ha brutit ner klanstrukturer och kan märkligt nog underlätta för USA att skapa ett modernt och demokratiskt samhälle i Irak.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2003 00:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: