sourze.se

Guevara-tröja och punksamlingar

If you cant beat the devil, join him... Eller helt enkelt jag vill göra uppror mot mina föräldrar, bara jag får barnbidraget ändå.

Det är mode att vara annorlunda. Diesel har haft reklmakampanjer med ungdomar som demonstrerar och amerikanska jeansföretag producerar Che Guevara t-shirts. djursholmssnobbarna i min före detta skola springer omkring med röda tröjor med CCCP skrivet i gult på bröstet och moderatknappen på byxorna. Alla danderydsbor har samlingsplattor med Imperiet och Ebba Grön hemma. Jag tycker att det är helt fantastiskt... komiskt med dessa människor som kallar alla icke-moderater för kommunister och som nu går och sjunger på "Staten och kapitalet" samt Timbuktus "Ett brev" i kombination med en JA till euron knapp. Jag orkar inte störa mig på dem. Jag orkar inte fråga om de vet vad som står på deras tröjor eller vem de har en bild på. De vet att deras föräldrar tycker att det är lite smått irriterande med Guevara grejerna, innan de upptäcker att detta är det bästa sättet att göra sin motståndare illegitim. De gör med Ebba och Imperiet och många fler så som de gjort med August Strindberg, tar upp dem i de övre klasserna och oskadligör dem, förlöjligar dem och plötsligt är det inte mer än kult. Jag vet inte om Che också är kult, den här delen har jag svårt att förstå. Jag kan inte veta säkert men jag tror att många med dessa röda tröjor med det berömda fotot av den döde marxistiska argentinaren inte vet ett dyft om den kubanska revolutionen, var och hur han dog, vad han stod för, varför han anslöt sig till Fidel och hur det ser ut på Kuba idag.

Detta antagande tycker jag att jag kan göra eftersom jag har flera andra exempel på sådant här. Anarki var inne för något år sedan, inte en enda person med anarkist-A på kläderna som jag pratade med visste vad det stod för. Samma sak gällande CCCP-tröjorna. De jag känner som innehar en sådan är samma personer som i diskussioner med mig helt plötsligt brukar få tokryck och hoppa från ämnet och börja snacka om att jag måste tänka på hur hemskt det var i Sovjet. Sedan springer de omkring där med sina jävla tröjor och tycker att jag ska komma ihåg alla de som dog.

Det har alltid varit populärt bland företag att anamma olika sub-kulturer och göra dem till mode. Men nu har det ju gått lite övergränsen. Vad blir modernt sedan om jag får fråga, efter Sojuz Sovetskich Sotsialistitjeskich Respublik? Pinochet kanske?

Det som gör det hela löjligt är hur lite koll dessa sovjetklädda killar för det mesta killar faktiskt har.
I vissa fall handlar det om det vanliga lilla tonårsupproret mot föräldrarna. Då menar jag det där gulliga upproret som alla gör och som går över sedan när man blir äldre. Det upproret som avfärdas med en handviftning. Tydligen har det inte räckt med det upproriska i att länsa föräldrarnas barskåp för vissa av dessa ungdomar, utan de måste köpa en Guevara t-shirt också. Det är liksom lite chict med revolution. Problemet är att den här lilla gulli-gull revolutionen är förödande för alla unga som verkligen vill göra något och som menar allvar i det de gör alltså inte växer ifrån det på ett år. De förvandlas också till gulliga låtsas-kommunister och anarkister observera att alla kallas för anarkister och kommunister oavsett åsikter och dessa två politiska ideologier förklaras enkelt av de unga rebellerna och dess föräldrar som "krossa allting". Liksom tjo-ho så enkelt var det.

Sedan när ungdoms revolten tagit slut och de blir myndiga ligger pannan i djupa veck över de där jävla vänsterextremisterna i regeringen vänsterpartiet vågar de inte ens tänka på och valet står mellan fp och m.


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2003 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: