sourze.se

Media och Lindh-mordet

Har det skrivits för mycket om mordet på Anna Lindh? Frågar Aftonbladet i torsdags.

Min åsikt är "ja" och journalistiken har varit ovanligt klumpig. Först lämnar kvällspressen ut bilder på "NK –mannen", sannolikt utan polisens medgivande. Media har förvisso rätt att visa bilderna, även om det försvårar kommande polisutredning, sedan anhåller man en 35-årig man misstänkt för att vara "NK-mannen".

Direkt på torsdagsmorgonen den 11 september, då jag hör att Anna Lindh har avlidit, tänker jag "hoppas att de får fast i mördaren den här gången och att riktiga kriminalpoliser utreder mordet från början". Till skillnad från Palme-mordet då en överambitiös länspolismästare ledde utredningen och den gick åt fanders.

I Tv3:s "Efterlyst special", samma kväll, säger polisprofessor Leif GW Persson att han tror de får fast den här mördaren. Men ännu tycks utredningen bara bestå av vackra ord.

Det börjar också bli motbjudande att dag efter dag, läsa om Lindh-mordet. Inte för jag förringar händelsen i sig, men jag tror att ett evigt ältande inger omedveten hopplöshet och rädsla hos medborgarna. Det vore istället bättre om polisen tilläts sköta utredningen, i lugn och ro, utan för mycket spekulationer från massmedia. Visst är det en journalistisk informationsplikt att informera om utredningen, men inte in i minsta detalj. Framför allt inte om polisen anser det försvårar det fortsatta arbetet.

Det är sannolikt ett demokratiskt problem, oändligt större, om medborgarna hetsas upp för mycket av händelsen, efteråt.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 25 sep 2003 10:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: