sourze.se

Vik inte undan för det odemokratiska våldet!

I onsdags eftermiddag inträffar en förskräcklig händelse i Sverige. Den har hänt en gång tidigare och medförde då en omvändelse i det lugna folkhemmet Sverige.

Utrikesminister Anna Lindh blir knivskuren på NK i huvudstaden. Precis som paret Palme saknade hon livvakter, då ett vidrigt människoväsen överföll henne. Nyheterna meddelade att skadan var allvarlig och att operationen hittills tagit fyra timmar.

Vad är det som händer nu i Sverige?

En modig, färgstark kvinna med civilkurage och ett brinnande intresse för europeiska och internationella frågor, blir överfallen av en vettvilling och avlider morgon därpå. Anna Lindh hade modet att trotsa sina regeringsmedlemmar – i deras tysta diplomati – i viktiga utrikesfrågor. Precis som Olof Palme, men var till skillnad från honom en avsevärt öppen och mjuk politiker emot människor hon mötte. Entusiasmen lyste i ögonen, vid varje tv-intervju. Jag delade inte Anna Linds utrikespolitiska uppfattningar men fascinerades var gång jag såg henne på tv och i riksdagen, för engagemanget och den verbala förmågan. Precis som jag gör när jag hör Carl Bildt.

Vi har i Sverige haft tre stora och viktiga politiker med passion för utrikespolitik: Olof Palme, Anna Lindh och Carl Bildt. Två är socialdemokrater och en moderat. De har agerat utifrån skilda ideologier, men har ändå varit hedervärda. Det smärtar djupt, inte minst för demokratin, att två av dessa har fallit offer för det odemokratiska våldet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2003 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: