sourze.se

Makulering enligt Puh

Bakom galler i ett tullförråd i Helsingborg, satt för ett år sedan 25 000 nallar fast. De hade inte smugglat knark. De hade inte spionerat, var ej illegala invandrare, hade inte begått något brott.

De hade rest hela vägen från Kina men fick inte komma in i Sverige utan fick istället sitta fast i tullen i väntan på en dom om sitt framtida öde.

Och vad hade de gjort? Ingenting. Inte ett smack faktiskt. De bara råkade likna en kollega. Det är allt. Jorå minsann, de liknade Nalle Phu ser ni. Jättemycket. Det tyckte i alla fall Disney som har patent på den honungstörstande nallen sedan sent 20-tal.
Disneys advokat sa att de 25 000 nallarna "utstrålar samma attityd och ansiktsuttryck som Nalle Puh.
Nallar med attityd. Det gillar jag.

Säga vad man vill men konkurrensen i gosedjursvärlden har verkligen tilltagit. Nu är det hårda bud. May the best nalle win.

Inte bara schengenmurar håller den icke-europa på betryggande avstånd.
Nallarna lär ha vara tillverkade av pirater och har tagits hit av en importör som erbjöd sig att byta nallarnas röda tröjor till blå för att minska likhetsfaktorn men Disneys dom förblev hård och orubblig; även nallar med blå tröja kan se ut som Nalle Puh och bör därför förstöras.

Man blir nyfiken. Hur går det till när 25 000 nallar ska makuleras? Mals de ned i en flismaskin? Häller de syra på dem? Bränns de på bål?

Kan ni se det framför er? Det stora nallebålet. Det kan inte jag.

25 000 gosedjur blir en aktningsvärd brasa. Glöm Clash-dängan "London´s burning". Detta är brasan med stort B. Nu snackar vi figurer med söt uppsyn och teddyöron - i flammor.

"Natten när nallarna brann" kommer säkerligen att gå till historien i gosedjursvärlden.
Inte sedan nallarna brann... kommer det att viskas på gosedjurshyllor landet runt, om natten.
Man undrar lite stillsamt vad den filosofiska nallen själv skulle ha ansett om episoden.

Hos bokhandlarna har ett antal "...enligt Puh"-böcker kommit de senaste åren. Det är framgång, problemlösning, filosofi, management och tao enligt Puh.

Kanske får vi snart se Makulering enligt Puh? Det blir säkert välkommet. Samhället lär ju behöva en formel för att få bort alla bisarra eländen och uppnå honungsmässig fulländning. Äntligen! Du sköna nya värld, välkommen!


Om författaren

Författare:
Helen C Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2003 10:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: