sourze.se

Vilda Wanjas trovärdighet noll!

Sällan har en LO-ordförandes status varit lägre än Wanja Lundby-Wedins efter hennes allt sanslösare piruetter.

Det är svårt att hålla reda på Wanja Lundby – Wedins alla olika utspel efter det hon valdes till LO:s ordförande. Direkt vid valtillfället utlovade hon att LO skulle värva 100 000 nya medlemmar till socialdemokratiska partiet före valet hösten 2002. Hon uppmanade alla fackförbund att ställa upp och hjälpa till med både pengar och folk. Nu har kampanjåret gått till ända för länge sen och socialdemokraterna borde i dag ha ökat sitt medlemstal. Men icke – man redovisar i stort sett samma medlemstal och Wanjas löfte kan knappast ha infriats.

Nu är hon på gång i eurodebatten och lovar både socialdemokraterna och svenskt näringsliv sitt fulla stöd till Ja-kampanjen. Att hon leder en organisation som beslutat att ställa sig helt neutral i omröstningen bekymrar henne föga. Min privata åsikt är att en övergång till euron ger löntagarna ökad säkerhet är hennes besked i DN debatt den 1 september.

Det lönar sig inte för en LO-ordförande att gå utanför den föreställning som LO-medlemmarna har av den som innehar den rollen. Wanjas hoppande i åsikter kommer inte att gagna ja-rösterna utan får snarast motsatt effekt. Men hon följer husbonden inom partiet och kommer säkert att tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet att se till att Göran Persson får det stöd som behövs för att regera vidare vid en stor nejseger. Då kan hennes argument vara de motsatta, nämligen att ett nej bidrar till att ge löntagarna ökad säkerhet och trygghet.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2003 16:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: