sourze.se

Lätt att vara efterklok, Persson

Jag har hela tiden ansett att euro-valet är befängt.

Varför folkomrösta om ett tredje steg, i ett paket vi köpte för åtta år sedan? Då vi gick med i EU. Att folkomrösta om ett medlemskap i den Europeiska unionen var rätt. Men att folkomrösta en gång till för att gå med i projektets tredje del är befängt.

Jag är nu, till min förvåning, inte längre ensam om att tycka det. Självaste statsministern och "landsfadern" Göran Persson bekänner nu, i Sydsvenska Dagbladet, att han hela tiden tyckt detsamma. Det var Europa-partiets före detta ledare Carl Bildt som 1999, förslog en folkomröstningen euron, år 2003.

Göran Persson lär hela tiden ansett, att riksdagen borde få avgöra detta beslut.

För första gången på länge håller jag med den socialdemokratiska statsministern. Jag förundras bara över varför han – som annars har rykte om sig att vara så konsekvent vid sina ställningstaganden och kallats HSB "Han – som – bestämmer", av kommunmedborgarna i Katrineholm – varit så feg och inte tidigare konsekvent öppet vidhållit denna ståndpunkt?

Det är möjligt at utfallet skulle bli ett "nej", även om riksdagen hade röstat om det. Men då vore det ett resultat av de företrädare som redan är valda att representera Sverige i den europeiska unionen.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2003 10:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: