sourze.se

Självplågare i natten

Klockan närmar sig åtta på kvällen och på radion hör jag något om kanottävling runt Gamla Stan. Med början från Slussen. Jag tänker att det kanske bör undersökas och drar på regncapen.


På Riddarfjärdssidan händer ingenting. Fast det ligger en motorbåt med orange saftblandare en bit ut. Jag anropar men når inte fram. Jag går längs Karl Johansslussen till Saltsjösidan men där finns heller inga kanoter. En dyster grabb har lakritsremmar till försäljning. Han har inte hört talas om någon tävling men pekar ut mot Saltsjön. Där ligger en annan båt med saftblandare.

Jag kommer fram till att jag missat starten och beger mig nordväst mot Riddarhuset. Kanske kan jag genskjuta kanotisterna i duggregnet? På halva vägen börjar det hända konstigheter: tre löpare med nummerlappar på bröstet springer mot Riddarholmen. De har hjälmar. Och stålkrokar och rep i grova bälten runt midjan. Jag ser fyra löpare med samma mundering springa åt andra hållet och springer efter.

Vid Mynttorget, just utanför slottet, stannar löparna till ett ögonblick. Jag pustar fram en fråga och det visar sig att de håller på med multisporten C2. Just nu är det stadsorientering som gäller. De rusar iväg. Vid Riksdagshuset står en yngling funktionär i röd tröja. Jag frågar honom vad som händer härnäst. Det är visst något vid Sergels torg. Han vet inte riktigt.

Jag går till torget medan regnet tilltar. Väl framme ser jag människor stå på trappan ner mot plattan och vänta på något. En åskådare förklarar att nu ska det snart klättras på linor som är spända tvärs över torget en bit upp i luften. Det hänger också linor från taket på Kulturhuset. Efter lång väntan klättrar en man över torget hängande i en krok under en av linorna, och strax därefter klättrar en annan man nerför Kulturhusets fasad. De får applåder av oss fåtaliga åskådare.

I en buss med öppen sidodörr sitter några icke idrottsmässiga ynglingar vid datorer. De pratar med några lite mer idrottsmässiga medelålders funktionärer som står utanför. En av dessa vet besked om kanottävlingen. Den pågår just nu.

Jag går tillbaka till Riksdagshuset. Regnet öser ner värre än någonsin. Då kommer några tävlande farande i kajaker, inte kanoter. De kommer från Riddarfjärden och är på väg med fart genom Stallkanalen i riktning Grand Hotel. Jag kommer till tals med en ung kvinnlig funktionär.

Hon kan förklara vad de tävlande sysslar med: en sorts elittävling för maxisjälvplågare. Det som sker i kväll är uppvärmningen. Tävlingen fortsätter hela natten med orientering och cykling. På morgonen blir det en halvtimmes paus och sedan fortsätter det med ytterligare löpning och paddling. Till långt in på eftermiddagen.

Regnet vräker nu ner något oerhört. Kvinnan ursäktar sig och springer in för skydd under Riksdagshusets valv. Jag går hem. Glad över att inte behöva skapa mig själv genom tävlande natten lång i det kalla regnet.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2003 00:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: