sourze.se

Skrivarböcker del 3

Stephen King: Att skriva


Nu är det lite annan kaliber det är frågan om. Jämfört med de författare vars böcker recenserats i del 1 och 2 av denna serie recensioner. I fall ni inte är klara över vem Stephen King är, några korta fakta: King har ofta kallats "Skräckmästaren". Detta av goda skäl. Han skriver spännings eller skräckromaner och är en bästsäljare så det ryker om det. Han var år 2000 publicerad på 33 språk i 35 länder. Samma år kunde han räkna till totalt 300 millioner exemplar sålda av sina böcker.

Jag vänder mig i det följande till dem som kan se en poäng i att få veta något om Kings tankar kring hur det bör gå till att skriva romaner eller noveller. Personligen tror jag att det knappast finns en bättre bok i ämnet.

På amazon.com har 456 personer skickat in recensioner av denna bok. Jag skummade igenom ett trettiotal. Av dessa var minst 90 procent mycket positiva till boken. Det gällde även de som redan från början skrev att de inte gillar Kings böcker eller över huvud taget den typen av litteratur som King skriver.

Boken börjar med en biografi. Den är öppenhjärtig och rolig. Det viktiga är dock bokens andra del där King också är öppenhjärtig och rolig. Där säger han att han ska förklara det han känner till om skrivande. Och det gör han.
Det är inte systematiskt på något sätt. Det går inte att slå upp saker utan man måste anteckna flitigt, göra hundöron och stryka för. Men gör man sig det besväret, och sedan läser om, så rensar man bort massor med strunt och fördomar om författarskap, och lär sig i stället tänkbara, fungerande metoder.


I stark förkortning säger King:

1 Läs mycket, skriv mycket och gör det regelbundet.

2 Låt aldrig någon läsa vad du skrivit innan en första skiss är fullbordad. Du stör bara din skapandeprocess.

3 Låt ditt första utkast, antingen det är en novell eller roman, ligga ett tag "i en låda" innan du tar fram utskriften och redigerar fram en andra version.

4 Den andra version ska vara minst tio procent kortare än den första.

5 Skapa ingen intrig. Se bara till att komma igång med skrivandet med hjälp av en tänkt situationen, scen, karaktär eller vad som helst som inspirerar dig.

6 Bekymra dig inte om ditt ordförråd men lär dig skriva grammatiskt korrekt.

7 Arbetet måste kännas roligt annars blir det inte bra. Känns det inte roligt, byt ämne till något som verkligen intresserar dig!

8 Romaner och noveller består av berättande, beskrivningar, och dialoger. Öva mest på dialoger för de är svårast att få bra. Bygg upp texten med berättande, fyll på med dialog och var sparsam med beskrivningar av miljöer och människor.

9 Du skriver bättre om du tänker dig att du skriver för en "idealläsare". Det kan vara din make/maka eller en vän. Spelar ingen roll bara det är någon som alltid uppmuntrar dig att fortsätta skriva.


Skriver du prosa, är road, men har klart för dig att du inte helt och hållet vet vad du sysslar med? I sådana fall ska du läsa denna bok och ta till dig de tips som just du kan ha nytta av. Tips, alldeles utmärkta att ha i bakhuvudet när du sedan sätter dig och skriver på ditt kommande; verk eller mästerverk? Skriv först och kontrollera efteråt vilket det blev.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2003 18:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: