sourze.se

Rädda Sverige

Det är lite ironiskt; att se Sverige rusta ner lagom till ett val.

EMU: En valutaunion eller en struts? Bättre eller sämre ekonomi? Tillhörighet eller osynlighet? Fler jobb eller mer arbetslöshet? Högre eller lägre priser? Krona eller Euro? EMU kan betuda så mycket, ingen i Sverige har facit på hur det kommer att bli för oss. Men ja-sägarna är så säkra på att vi kommer att få det mycket bättre i en gemensam valutaunion. Så skrämmande säkra.

Regeringen har en underlig teknik när det gäller att övertyga folk om att Euro är bra för Sverige. Vad gör de? Jo, först ser de till att Posten upphör att existera, så att man måste ta ut brev i lokala matbutiken. De slutar bry sig om svenska skolan. "Å, vad synd det är om skolbarnen", säger de och ger sig själv lite högre löner istället för bidrag till skolan. De bantar försvaret, för att inte säga lägger ned.

Allt detta har föregåtts av att banker slagits samman, våra enda svenska bilmärken Volvo och SAAB har sålts till USA, Ericsson är inte längre Ericsson, utan SONY Ericsson. Sverige säljs till utlandet och våra egna svenska företag krymper.

När jag var på SKF i Göteborg nyligen förväntade jag mig ett äkta svenskt företag. men vad upptäcker man då. Jo, att SKF numera är ett till största delen utlänskt företag. Svenska Kullagerfabriken är inte längre svensk. Samma sak har hänt med största delen av Sveriges största företag. De styrs inte längre från Sverige utan från Tyskland eller Thailand eller Brasilien exempelvis.

För att återgå till nuet. Hur ser det ut i Sverige idag? Arbetslösheten ökar. För att fler och fler varslas, man satsar inte på skolan vilket antagligen är svaret på varför utbildade kompetenta lärare inte får några jobb, utbildningar och läromedel är inte tillräckliga. Man lägger ner skolor, företag, sjukhus! Man gör besparingar på rättsväsendet; polisen, brandkår, ambulanser.

Ungdomsarbetslösheten ökar, för AMS får inga pengar att starta utvecklingsprogram för arbetslösa.´

Jag har inte missat att Göran Persson sagt att vi kan ta in utlänska arbetare från bland annat Tyskland för att fylla behoven på svenska arbetsmarknaden. Jag säger att innan vi gör det bör Göran ta en titt på oss svenskar först. För just nu har Göran tunnelseende. Han ser raka vägen ner till Italien via Tyskland, Schweiz, Frankrike, Belgien och Spanien. Men han ser inte Sverige.

Här bor svenskar som lever på minimuminkomster, som behöver höjda bidrag och fler jobb. Många behöver läkarhjälp, men där görs det besparingar. Jag anser att innan vi går med i någon valutaunion så bör regeringen ta itu med alla de problem vi har i Sverige. De är många och de är stora och de är viktiga att lösa. Och det enda jag ser som kan hålla kvar Göran Persson vid makten är att han tar tag i problemen illa kvickt. Vad kommer annars att hända med Sverige.

Nu går socialdemokrater och moderater sida vid sida. Rött och Blått. Blir det Sveriges nya flagga? Det kan bli. Man vet aldrig vad Göran Persson kan hitta på.


Om författaren

Författare:
Carl Ottervad

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2003 17:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: