sourze.se

Yippee kai-ey, motherfucker

Stars and stripes forever? Undrar om vi är manipulerade. Igen.

Jag känner en gammal kommunist. Ni vet en sådan där RIKTIG kommunist. Själv kallar han sig för "R:are".

"Vad menas med ’En riktig kommunist’?", frågar sig kanske vän av ordning. Jo, han har under 1968 både ockuperat hus, druckit rödvin och brottat ner polishästar. Det kvalificerar väl? Han har berättat för mig om Den Stora Sammansvärjningen.

I slutet på sjuttiotalet var ju inte USA så himla populära, som ni kanske vet. Vietnam och så. Då, vips, så blev Amerikanska flaggan högsta mode. Jag minns det själv, hade en vit täckjacka, midjekort, med mörkblå muddar med en röd rand och vita stjärnor på. Längst ner på mina utsvängda jeans sydde mamma fast en förlängningskant man växte ju på den tiden som jag valt själv. Den såg ungefär likadan ut som mudden på min jacka. Jag var ascool.

Men min vän, kommunisten, har berättat för mig att jag bara var ett stackars tioårigt offer för manipulationen. Någon i USA hade sett till att det blev mode med U-S-A. Allt för att vi skulle tycka om dem igen.

Häromdagen gick jag och kollade möbler och sånt på Mio. Då såg jag en stickad pläd som var hur snygg som helst. Det fanns även en tillhörande stickad kudde. MEN! Den var mönstrad med Stars and stripes forever.

Hade mitt liv varit en film hade den gamle R:arens ord kommit som en ekande Voice-over. Helt plötsligt insåg jag vad Tommy Hilfiger och Gant egentligen står för! Allt stod klart för mig, skrivet i eldskrift på toppen av ett mentalt berg. Vi är återigen offer för manipulationen!

Gant... men är inte de svenska? Varför har de i sin klädkollektion och i "Gant home" en massa stars and stripes-mönstrade saker? Varför har de inte den svenska flaggan som mönster? Ah, deras stackars designers är också offer antagligen. Det fattar ju vem som helst att man kan bli betraktad som Nasse, eller inte riktigt klok om man sover i sängkläder mönstrade som Svenska flaggan? Att jag inte tänkte på det. Amerikanska flaggan är ju cool och helt ok att sova i.

Allt för att få oss att ha överseende med att Bush startat ett gäng krig, att, när han var guvernör i Texas, verkställde mer dödsdomar än någon tidigare guvernör gjort, att NRA lade ner miljoner och åter miljoner dollar i bidrag till hans valkampanj.

På tal om hans tid som guvernör i Texas, så berättade min lärare i amerikansk kultur om ett speciellt fall. Det var en kvinna som var dömd till dödsstraff och satt på death-row i en massa år. De gör ju så, di där amerikanerna, de låter ju de dömda sitta ett bra tag och vänta på sitt dödsstraff. I alla fall. Denna kvinna blev, under tiden hon satt där, frälst. Hon började studera religion och blev till och med prästvigd när hon satt där. Hon bad om nåd hos guvernören, ni vet vem, och sa att hon ville använda sina resterande dagar till att resa runt i skolorna och berätta sin historia för barnen. Hon ville missionera mot vapen och för humanism. Men guvernören sa "Naaah." Och så blev det. Hon avrättades kort därefter i elektriska stolen.

Återigen börjar R:arens tankar komma för mig. Varför gav han avslag på hennes nåde-ansökan? Hon kunde kanske räddat livet på några amerikanska tonåringar? Hon kunde kanske gjort någon skillnad? Var det det att hon ville arbeta för restriktivare vapenlagar? Hade Bushs NRA-sympatier något inflytande på hans beslut? Det lär vi aldrig få veta.

Men rött, blått och vitt är fina färger. Ränder och stjärnor är snygga som mönster. Eller tycker jag verkligen det? Är jag återigen manipulerad av cowboysarna, precis som jag var som tioåring?

Yippee kai-ey, motherfucker.


Om författaren

Författare:
Susanne Leveren

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2003 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: