sourze.se
Artikelbild

En riktigt medioker bjudning

Jag vet! Jag tycker själv att detta är långsökt. Nästan för långsökt. Icke desto mindre utsökt.

Landets alla värdar och värdinnor kanske låter halstra mig för denna något pikanta fundering.
Jag kanske inte ens blir bjuden igen.

Men jag tycker om att då och då röra om i grytan - åtminstone vad det gäller mat.

Till saken.

Räkna efter! På hur många middagar har du varit där en eller flera faktiskt sagt till värdparet att "-Detta var faktiskt inte alls så gott som jag hade förväntat mig."

Jag antar att siffran du räknat fram nu inte är så hög men kanske den borde vara det?

Vi är alla unika individer med eget tycke och smak. Detta tycke och denna smak kan vara medärvd och vår miljö lär ha format oss. Men vi tycker alla således olika i ämnen såsom politik, sport, arbete, skola, börsen. Jag har för mig att även religion genererar lite olika tankar.

Här och var stöter vi dock på en likasinnad som har samma tankar i ett men helt andra åsikter i annat, som till exempel inom äkten- , partner- och samboskapen.

Om jag i ett sällskap om femton personer får höra att alla tycker maten var god så talar säkert någon av gästerna med kluven tunga och far med osanning. Med ovanstående i åtanke borde inte maten passa alla på kalaset.

Det är naturligtvis vår medärvda artighet som bjuder in oss till denna något vita lögn istället för att säga sanningen.

Om nu alla femton verkligen tycker att maten varit jättegod och perfekt anrättad så skulle väl middagen klassas som medioker då den passade just alla, ungefär som med kläder där "one size fits all" är ett begrepp.

Värden och värdinnan för tillställningen skulle bli förkrossad.

Det vill jag förstås inte. Jag vill helst se värdparet kvittra omkring mellan drinkborden glada över att ha lyckats med ännu en bjudning - Det blir liksom lite roligare då.

Så om jag, en enda gång, reste mig och sa att Helt enkelt inte tyckte om maten. Utan tvärtom. Att jag inte klarar av rådjurssadel med svartvinbärsgelé tillagat på detta sätt, och framför allt inte hallonsorbét.

Värdet av de tal där talarna senare faktiskt lovordar anrättningen och vinet blir så oerhört mycket högre. Värdparet har i just dessa talares fall träffat alldeles på pricken i valet av att tillaga rätt rätt.

Således kräver alla bjudningar minst en talare som inte tycker om maten. Vilka tal vi skulle kunna få lyssna till såsmåningom.

Låt oss hylla vårt värdpar. Det krävs bara att du och jag vågar vara först ut just den gången vi absolut inte vill.


Om författaren

Författare:
Stefan Sladden Eng

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2003 08:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: