sourze.se

Från paragrafryttare till humanist

Annika Åhnberg, ordförande för Rädda barnen och före detta socialdemokratiskt statsråd, vädjar i Aftonbladet den 2/8 om att Nadina ska få stanna i Sverige.

Åhnberg skriver att vi har råd att hjälpa sjuka flyktingbarn att få den operation de behöver och att barn är en viktig samhällsinvestering för ett land. Hon har så rätt så.

För detta utrikesministern Sten Andersson tar också strid för Nadina. Men utlänningsnämnden, som ansvarar för beslutet vägrar konsekvent och förklarar att det inte finns någon fara om Nadina skickas tillbaka till sitt hemland. Två nämndledamöter, en socialdemokrat och en moderat, ger liktydiga skäl i AB, precis som de två jurister gör som också är inblandade i ärendet. För utomstående betraktare - och offer för populism – är det lätt att måla upp beslutsfattarna som hänsynslösa och iskalla människor. Medan en klok och sansad person ser bortom dessa ytliga fenomen och förstår varför politikerna handlar som de gör.

Varje politiker vill föra en konsekvent hållning till förankrade beslut. Den politiker som inte gör det, utan velar inför folkmassan han är vald att representera, brister i trovärdighet. Sådana är inget att ha.

Det två ex-statsråden Åhnberg och Andersson menar säkert väl liksom varje anständig humanist gör. Men jag tror inte att det socialdemokratiska paret hade gjort samma uttalanden om de varit regeringsmedlemmar.

Varför då?

Jo, återigen, då vill de vara konsekventa politiker. Det som Leif Pagrotsky och Margareta Winberg borde vara, som statsråd, i europafrågan. Det är bra att ha högt i taket i ett parti. Men när ett beslut har fattats och man representerar regeringspartiet, då ska man också respektera beslutet. Alternativ hoppa av sitt statsråds–uppdrag.

I frågan om Nadina skall få stanna i Sverige, på grund av sitt handikapp - att hon bara kan få den hjälp hon behöver här, är jag neutral. Men efter alla misslyckade prövningar, som gjorts i Nadina-fallet och den psykiska skadan hon åsamkats, ser jag det nu som en form av skadestånd att låta henne stanna i Sverige.

Alltså: LÅT NADINA STANNA.

PS. Det var fränt att läsa om Göran Perssons nya kärlek, Anitra Steen, som har en högre årslön än statsministern själv.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2003 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: