sourze.se

Billigare låta Nadina stanna?

"Nadina får inte stanna.", "Nadina inlagd på psykiatrisk klinik." Nadina och hennes familj kommer från Bosnien och har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd hela åtta gånger.

Du måste ha hört hennes namn. "Den synskadade flickan Nadina ska avvisas.", "Nadina får inte stanna.", "Nadina inlagd på psykiatrisk klinik." Nadina och hennes familj kommer från Bosnien och har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd hela åtta gånger. Nu senast av regeringsrätten som är högsta instans. Familjen hävdar att Nadina inte kan få vård för sin svåra ögonsjukdom i Bosnien och använder detta som skäl att stanna i Sverige. Migrationsverket, utlänningsnämnden och regeringsrätten anser att så inte är fallet och att familjen ska avvisas. Ett nej är ett nej och denna familj har fått nej åtta gånger. Varje gång med mediestorm och namninsamlingar som följd.

Ibland undrar jag hur man ska ställa sig i frågan. Man kan ju inte ha ett system som godtyckligt låter vissa stanna för att tidningarna skriver om dem. Men samtidigt undrar man om det inte varit billigare att låta ungen stanna. Vi hade sluppit prövningar i fler instanser. Vi hade sluppit läsa spaltmeter efter spaltmeter om familjen Imamovic. Å andra sidan, har man lagar och regler skall dessa följas. Om man fått avslag på sin ansökan åtta gånger borde man inse att skälen inte räcker.

Nu befinner sig alltså Nadina på en barnpsykiatrisk avdelning någonstans i Sverige. Familjen dök inte upp när taxin som skulle ta dem till flyget kom. Jag betvivlar inte att Nadina mår dåligt, men visst luktar det taktiskt spel om det hela. Man fiskar ytterligare några sympatiröster. Man försöker vinna tid. Jag tror tyvärr att Nadina har blivit en bricka i familjens och advokatens spel. Jag tycker uppriktigt synd om henne som måste bära ansvaret för familjens avvisning och olycka genom att hon inte är tillräckligt sjuk. Jag tycker synd om henne för den pressen hon har på sig. Jag tycker synd om henne för mediejakten. Jag tycker synd om henne som tvingats få nej så många gånger. Familjen hade besparat flickan mycket lidande om de accepterat avslaget tidigare.

Media älskar historier som denna. Visst är det tacksamt att skriva om någon som vinner svenskarnas sympati och som genererar namninsamlingar. Men vi ska alla vara medvetna om att när Nadina svalnat dyker det upp nya stackare.


Om författaren

Författare:
Camilla Johansson

Om artikeln

Publicerad: 01 aug 2003 11:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: