sourze.se

Efter kriget kommer...

...olja och Opium.

I Afghanistan har det blivit en tradition med Burkha och kvinnoförtryck, att attackera ett land ändrar inte på traditioner.

USA borde ha satsat pengar på utbildning, upplysning - det hade kunnat få väck kvinnoförtrycket, gett flickorna i landet en chans. Istället glöms landet bort... fortsätter ner i sin förtvivlade spiral, in i fördärvet. Fast klart, de goda segrade ju... meh!

Irak, lite bättre förutsättningar, det finns pengar här, de som växte upp före Iran/Irak kriget är välutbildade. Analfabetismen är relativt låg. Fantatism fanns aldrig där, finns nu när "satans folk" har ockuperat landet.
Amerikanerna vill införa demokrati och frihet åt alla, de säger "Här är er tillfälliga regering, gör ert bästa att återuppbygga landet, men ni får inte bestämma någonting innan vi godkänner det." Demokrati var det ja.

Synd om världen, det är det.

Afghanen odlar opium, vart annars skall pengarna kommer ifrån? Afghanen förbannas av USA, av FN. Fy skäms att du odlar den opium vi drogar oss med! Fy! Va? Vill du äta? Tyvärr, vi krigar mot terrorism. Du är inte terrorist längre, du är en fri man nu, vi bryr oss inte om dig längre.

En titt.

Opium?! Fy!

Irakiern vandrar på sin gata, lycklig och glad, Saddam är borta, sönerna döda. Frihet. Han andas in frihet och hostar, vandalarnas eldar brinner fortfarande, det är sot i luften. Det gör inget, jag är fri!

Irakiern tittar på polisen, de misshandlar ett par ungdomar, han känner igen dem, de gjorde samma sak under Baathstyret. Allt är det samma, fast inte, säger USA. De gav oss frihet, vi älskar dem för det.

Tack, kan ni stoppa ockupationen nu?
Tack, kan ni inte dömma monstren som har fått oss att lida?

Sahaf skickas ut från landet, bor i en lyxvilla, Bagdad Bob heter han nu. En rolig kille.

Irakiern känner Sahaf, vet att han har blod på sina händer, hur annars lyckades han nå så högt? Irakiern tiggar ihop pengar till hyran. Bagdad Bob underhåller världen.

Allting förvridet, ut och in, bak och fram, vänster och höger.

Jag tycker synd om världen.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2003 10:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: