sourze.se

Prostitution ett fritt val?

Tankar efter Ramonas artikel.

Jag håller med dig om att det till stor del är kvinnor som innehar de lågavlönade jobben i offentliga sektorn. Men att lägga det till grund för att legalisera prostitution känns som att börja i fel ända. Kvinnorna tjänar så lite pengar, och säljer sig till staten, så då kan de lika gärna sälja sig till en man och tjäna mer pengar

Tanken att pengar kanske inte är allt borde ha en del i den här diskussionen. Människovärde och trygghet är något som de flesta skulle värdera högre än pengar.

Din text har en idealiserande ton. Det låter så enkelt. Alla får göra som de vill, alla har ett val. Det är bästa lösningen. Skulle lösa många problem. Prostitution skulle vara som vilket jobb som helst.

Du skriver att de prostituerade skulle bli respekterade medborgare och betala skatt och slippa riskera att bli tvingade till droger och kriminella handlingar. Var har du dina fakta, eller är det vilda gissningar? För jag har känslan av att prostitution aldrig har värderats särskilt högt i samhället, och jag har svårt att se varför det skulle ske en förändring bara för att prostitution blir lagligt?

Sen går du vidare genom att beskriva bilden vi har av prostituerade som ointelligenta, förslavade och nerdrogade. För att sedan ställa detta i kontrast mot bilden du vet existerar. Frågan som väcks blir ju självklart, hur vet du att så oftast inte är fallet, att det istället är tjejer som vill studera, kunna köpa saker som väljer att sälja sin kropp?

Du skriver att det är för att slippa studieskulder, kunna köpa en insatslägenhet. Jag skulle vilja veta hur många prostituerade som sparar till en insatslägenhet. Är det flertalet, Ramona?

Jag känner inte dig, men jag vet att jag själv och de vänner jag pratat med skulle gneta inom offentliga sektorn under oändligt lång tid, om det är vad som krävs för att få ihop pengar. Hellre än att sälja sin kropp för pengar. För vad är mycket pengar här, Ramona?
Ingen kan köpa mig. Summan kvittar.
Min kropp är aldrig till salu.

Du avrundar din text med att skriva att prostitution inte ska vara en väg ut ur fattigdom, men skriver tidigare i texten att en anledning kan vara att de prostituerade inte har föräldrar som kan hjälpa dem ekonomiskt.
En ren motsägelse.

När du anser att det är ett jobb som borde kunna sitta uppe på arbetsförmedlingens lista över lediga jobb. När din dotter som 18-åring inte kommit in på sin utbildning, eller lyckats hitta något hon vill göra och arbetsförmedlaren säger att:
"Vi har ett trevligt jobb som prostituerad här. Det är det enda vi har just nu."
Och du helhjärtat kan säga att ja, det är ett bra jobb, Gumman, det låter väl trevligt och mycket pengar kommer du tjäna också.
Då kommer jag tro på dig när du säger att du vill legalisera prostitution.

För du vet som jag att vissa unga tjejer i dagens samhälle saknar möjligheten till ett fritt val. För många är istället prostitution enda möjligheten för att kunna leva vidare. Detta är problem som vi inte löser genom att legalisera prostitution, det krävs andra insatser från samhället.

Om det alltid fanns ett annat alternativ till prostitution är jag säker på att vi inte skulle ha många unga tjejer som söker sig dit. Möjligheten att välja något annat, något bättre.

För just nu är det långt ifrån ett fritt val.
Det är sista möjligheten för många.


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2003 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: