sourze.se
Artikelbild

Soundtracket i mitt livs road movie

Vilken musik spelas i ditt livs film?

Cavatina. Mrs Robinsson. The Entertainer. Shaft. Zorba. Andante Dal Concerto Kv 467 Di Mozart...

Herregud, tänkte jag när jag letade i minnet efter filmmusik som etsat sig fast, har jag inte varit på bio de senaste 25 åren? Jo, självklart. Men det görs inga tunga musikaliska filmteman längre. Det görs samlingsskivor och "The King of Compilation" är förstås Quentin Tarantino. Hans noga utvalda filmmusik sitter lika säkert som Harvey Keitels sammanbitna käkar, De Niros leverfläck och Samuel L. Jacksons släpigt, coola repliker.

Har du förresten tänkt på hur ofta de kör bil i Tarantinos filmer? Det är där de diskuterar varför stöten gick snett, varför fransmännen kallar Quarter Pounder Cheese för Mac Royale och andra trivialiteter som plötsligt framstår som världsangelägenheter. Det är där de helt oväntat skjuter ihjäl varandra så att hjärnsubstansen sprutmålar väggar och innertak.

Många bilscener innebär många tillfällen att vrida på och av bilradion och således kan Tarantino med lätthet fylla en dubbel-CD med sina favoriter.

Livet kan mycket väl liknas vid en road movie. Tack och lov är det inte soliga raksträckor hela tiden. Ibland är det ganska krokigt och halkigt. Det är bra. Då uppskattar man den breda autostradan efter att ha skumpat fram på kostigar ett tag. Dessutom vet man att man fixar de där serpentinvägarna om de dyker upp igen. Varför finns det förresten ingen livets halkbana att övningsköra på? Vid första halkan känner man sig rätt oförberedd.

Jag älskar att köra bil. Fort. Men om bilen saknar musikmaskin går jag hellre. Det är i bilar jag haft mina starkaste musikaliska upplevelser och med rätt ackompanjemang är det skrämmande lätt att trycka gasen i botten. Varje gång fartblindheten sätter in hoppas jag att den trafikpolis som eventuellt stoppar mig har förståelse när jag skyller på Backyard Babies och att han därför har överseende med mitt övertramp.

När en god vän fyllde år satt jag i dagar och valde ut lämplig musik som hon kunde ha i bilen. Hon är lika fartgalen som jag. Det blev en rätt brokig blandning, men jag är inte säker på att hon uppskattade den specialsamplade skivan. Musiksmaken är ju rätt individuell och jag insåg att det kanske var mitt eget soundtrack hon fick, inte hennes. Här är ett smakprov:

: : :

- Hard to handle / Black Crowes

Det här är power, självsäkerhet, stake. Koppla, växla, gasa. Inte bromsa. Känn håret fladdra i fartvinden. Att susa fram i något annat än cab är otänkbart.

: : :

- Rocks / Primal Scream

Det här är musiken för alla raggarrundor i alla landsortshålor i Sveriges avlånga land. Det går att köra hur många gånger som helst mellan Årjäng och Töcksfors, eller Lillhärdal och Sveg, med den här i bilhögtalarna. Det är doften av sorglöshet, snus, myggmedel och hembränt. "Teknikens under" med Wilmer X är ett gångbart alternativ.

: : :

- The Book / Sheryl Crow

Men då och då måste man sakta ner lite. Köra in till vägkanten, ta en tupplur och samla krafter så att man orkar köra vidare. The Book har den rätta eftertänksamheten. Det är opretentiöst, det är landsvägar, lador och ändlösa gärden. Det är saknad. Kanske flykt från något eller någon? När du passerar genom Arvika en söndageftermiddag, med stationshuset på vänster sida och stora torget till höger, så hör du den stämningsfulla blåsorkestern. Visst låter det som om frälsningsarmén har gett upp missionerandet?

: : :

- The In Crowd - Ramsey Lewis

Skulle kunna platsa i vilken 60-talsfilm som helst. Det är sommarhet storstad i Ford Mustang med nervevade rutor och Steve McQueen vid ratten. Han röker, självklart.

: : :

- Vad som helst från Gaucho med Steely Dan

Babylon Sisters, Third World Man, Hey Nineteen... blunda och peka. Allt är lysande, perfekt när du är lite laid-back-bakis och på väg. När det enda som betyder något är att bensintanken är full, ungarna nykissade och mätta, vägen är rak och du kan drömma dig bort till västkusten, svensk eller amerikansk är en smaksak. Smek din älsklings kind och få ett leende bakom solglasögonen till svar.

: : :

- Höglorfen / Hedningarna

Mina söner minns fortfarande hur vi susade fram på grusvägarna i Härjedalen när de var små. För dem är den här trolska polskan för alltid förknippad med det karga landskapet, vilda myrar, blånande berg och eldröda hjortron, gummistövlar, regn och 15-gradig midsommarvärme. Trygghet.

: : :

- 9:20 Special / Count Basie

Först nu inser jag varför jag är så förälskad i den här swinglåten. Att det är omöjligt att sura när den spelas visste jag redan och en glad bilförare är en säker bilförare. Den påminner förstås om barndomens 45 mil långa bilfärder till mormor och morfar på 60-talet. Mamma och pappa brukade bädda i skåpbilens bagageutrymme till mig och brorsan. Där låg vi och mös, lyckligt ovetande om krockkuddar och bilbarnstolar. Vi såg grantopparna passera utanför och lyssnade till CeGe Hammarlund och radioprogrammet Bilradion. Signaturen var så käck, men jag tror att syftet var att väcka alla sömniga bilförare ute på vägarna. Tutelitut.

: : :

- Are you gonna go my way / Lennie Kravitz

Den perfekta plocka-upp-en-snygg-liftare-så-ung-att-han-
skulle-kunna-vara-din-son-låten. Förmodligen blir han skräckslagen när han öppnar passagerardörren och ser en 40 blond amazon vid ratten och hör Lennie Kravitz på högsta volym i bilstereon. Han fegar ur förstås.

: : :

- Butt Meat / Howie B

Pulserande. Rytmiskt. Raksträcka. Stigningsfält för omkörning. Vägren med gatlykta efter gatlykta efter gatlykta… Oj, där missade vi Tönnebro värdshus. Fin väg. Svart asfalt. Mil efter mil efter mil...

: : :

- Any other time / Thomas Newman ur American Beauty

Så här känns det i gryningen, precis innan solen går upp, när landskapet är skugglöst. Du närmar dig Allvaret, Fårö, flygrakan i Arboga eller Ale stenar på skånska sydkusten. Kanske är det slutet, resans mål. Det är i alla fall skönt att komma fram efter en lång natts färd, parkera bilen, öppna dörren och andas in den friska luften. Bara fälla ner ryggstödet lite, bara blunda en liten stund, sova lite, lite...

: : :

Så, nu är det din tur. Vilken musik spelas i ditt livs road movie?


/Det här var AC:s femte och sista artikel på temat musik.
Lycka till, nästa skribentredaktion!/


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2003 16:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: