sourze.se

Semesterfällan

Jag borde... jag skulle... jag måste... Känner ni igen de orden?

Semesterfällan

Jag borde... Jag skulle…jag måste...
Känner ni igen de orden?
Jag har observerat den största semesterfällan.
Folk har lika jobbigt att ha semester som att jobba. Varför då? Jo, på grund av alla måsten.

Alla längtar till de vilsamma dagarna där man får sova länge, vila och ha det skönt. Men då drabbas många av Skuldkänslor och det är då man uppfinner alla måsten och borden.

En vän till mej sade: "Jaha då har man semester på måndag." Så suckade hon och räknade upp allt hon måste göra. Det var allt från storstädning av huset till jag vet inte vad. Och hunden som varit sjuk och som måste gå långa promenader för att inte tjocka till sej och så vidare. Det var den tredje som jag träffade på samma dag, som hade så mycket att göra.
Själv var jag inne på samma grej. Jag städade ur garderoben och måste bara gå bort med påsen till insamling, jag måste bara städa sen är jag ledig, jag måste bara...

Till slut höll jag på att få hjärnblödning, kändes det som. Så jag började strunta i alla måsten. Sov till klockan 9.00 när jag hade tvättid klockan 7.00. Struntade i att gå med den där påsen med kläderna till någon annan dag. Struntade i att ta fram dammsugaren när det började bli skräpigt. När diskhon var full och kylskåpet tomt knatade jag iväg och köpte sallad och mumsade på den vid Storsjöns strand. Barfota och till ackompanjemang av fiskmåsars skri.
Ångaren Thomée som tuffar ut på en tur på Storsjön. Solen som smeker mina fortfarande vintervita ben. Det är underbart.

Det är underbart att vara ledig, sova så länge man vill. Göra det som faller en in.

Herman Lindqvist sade i någon intervju för länge sedan att han hade kvalitativ semester, så räknade han upp allt han gjorde under sin ledighet.

Jag tänker tvärtom. Inte planera utan göra det som jag har lust till, just nu. Leva för känslan att ingen bestämmer över mej på mitt lov. Inga måsten som piskar mej på ryggen och tvingar mej att göra massa saker.

Men andra människor runt omkring en som tycker att man är osedvanligt dum och lat som inte städar och är effektiv på semestern. Vad gör man åt dom?

En idé det är att ha dammsugaren framme. Den kan man använda vid två olika sorters pinsamheter.
1. Det ringer på dörren. Du låg och sov i soffan med en bok uppslagen på magen Kliver upp och gnuggar ögonen och tar dammsugaren i ena näven medan du öppnar dörren.
- Tjenare Bertil. Skulle precis till och dammsuga... Vill du komma in?

Bertil kommer in och tittar på alla papper som ligger överallt. Jo jag håller på med storstädning. Ska sortera papper i pärmar. Bertil kikar lite impad på dej.
- Är det sån ordning på dej? Här skrattar du lite generat och råkar sätta på dammsugaren.
- Jahaja, men då ska jag inte störa, säger Bertil och går ut igen. Du lägger ifrån dej dammsugaren och lägger dej tillrätta i soffan igen.

2. Telefonen ringer. Du sätter på dammsugaren och svarar.
– Hallå, vem är det? Vänta jag hör inget. Ska bara stänga av dammsugaren.

Tycker man att det är fånigt med påhittade ursäkter kan telefonsvararen säga att du är ledig och orkar inte svara i telefonen. Eller strunta i telefoner och dörrar. Sätt upp en hängmatta i skuggan av ett träd, ta med en bok, lägg den på magen och sov så gott!!!

Maria Flink i skribentredaktionen


Om författaren

Författare:
Maria Flink

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2003 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: