sourze.se
Artikelbild

Skrivvanor

Hur beter vi oss när vi skriver? Inbjuder härmed till lite beskrivningar av skrivvanor.

För min del halvligger jag i soffan med benen på en pall när jag skriver. Den bärbara datorn har jag i knät. Jag har visserligen nyligen ordnat med en utmärkt skrivplats bestående av sekretär, databord och kontorsstol men jag märker att den inte riktigt kommer till användning. Trivs helt enkelt bättre i soffan.

Datorn är en Dell Inspiron 7000. Den är snart fyra år gammal men fungerar utmärkt. Fick den som ett slags avgångsvederlag när jag blev bortrationaliserad från en datafirma som senare gick i konken. Den är tung som fasen men jag har vant mig vid det här laget och kan skriva i timmar med monstret i knät. Jag ordbehandlar envist med Word 97 eftersom jag trivs med programmet och inte ser någon anledning att uppdatera.

När jag skriver en text till Sourze är det vanligen så att det gäller något som jag funderat på ett tag. Ofta retat mig på. Nästan alltid retat mig på. I stort sett kan jag bara skriva bra artiklar när jag befinner mig på rätt irritationsnivå. Vad som är rätt irritationsnivå varierar men en viss mängd adrenalin måste alltid till.

Jag kan få impulsen att börja skriva efter att jag sett något på teve eller läst något i en tidning eller på Sourze. Ibland vet jag inte varifrån impulsen kommer. Jag bara märker att jag tänker på ett ämne och känner att jag vill skriva.

Ibland skriver jag mycket fort och gör nästan inga ändringar. Då kanske det bara tar fyrtiofem minuter att få ihop en text. Andra gånger tar det tre gånger så lång tid och det blir ett antal ändringar i formulering och disposition. Ändå blir jag inte alltid nöjd.

När jag inte blir helt nöjd händer det ibland att jag publicerar i alla fall därför att jag hoppas att jag den gången har varit onödigt självkritisk och att texten kanske trots allt är bra. Följande har dock visat sig: När jag misstänkt att det jag skrivit inte är riktigt O.K. får jag heller inga kommentarer eller stjärnor. När jag känt på mig att texten nog är O.K. får jag åtminstone en kommentar eller en stjärna.

Jag förhandsgranskar rätt flitigt i Sourze publiceringsinstrument och roas av att själv sätta rubrik och ingress. Innan jag publicerar kollar jag alltid stavningen fast jag vet att jag stavar bra.

Ofta är jag generad över min oerhörda skrivklåda men behovet av kommunikation och uppmärksamhet vinner oftast över genansen. Jag skriver därför vanligen klart det jag börjat på och publicerar. Som denna text till exempel.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2003 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: