sourze.se

Real Madrid gör mig spyfärdig

Real köper en spelare som man sportsligt inte är i behov av och som aldrig riktigt ville lämna sin klubb Manchester men som tvingades därifrån av sin tränare.

Beckham är klar för Real Madrid och jag undrar om det har undgått någon. Världens mest kände fotbollspelare köptes från den klubb han representerat halva sitt 28-åriga liv: Manchester United, för cirka 270 miljoner och tillhör nu Madrids stolta fotbollsaristokrater, Europas mest framgångsrika fotbollsklubb genom tiderna med tio europeiska cuptitlar tre mer än det eleganta AC Milan och otaliga spanska liga- och cuptitlar. En klubb som genom åren haft storheter som Di Stéfano, Santillana, Hugo Sánchez och Puskas med flera i laget och som nu har det mest stjärnspäckade laget i världen.

Sedan presidenten Florentino Perez kom till klubben har han haft ambitionen att köpa en världsstjärna varje säsong och de senaste fyra åren har han samlat ihop sina nuvarande fyra ess, det började med Figo som år 2000 kom från ärkerivalen Barcelona, året därpå värvade man den algeriskfranske bolltrollaren Zinedine Zidane och förra året kom den talangfulle men ack så skadedrabbade utom när Brasilien spelar eller när det är karneval lönnfete superavslutaren Ronaldo, båda från klubbar i Italien.

Och så nu då, hjärter ess - i alla fall om man får tro damerna - den otroligt populära högeryttern och tillika engelska landslagskaptenen David Beckham. En otroligt bra spelare vars främsta styrka ligger i lagspelet och de precisa crossbollarna samt hans sätt att förvalta fasta situationer, han är dock inte så bra i en-mot-en-situationer. Lägg därtill klasspelare som Raúl, Makelele, Roberto Carlos och ja, ni förstår säkert. Beckham ska som sagt spela på högerkanten där Real redan har en utmärkt spelare i Luis Figo, som dessutom är mycket bättre en mot en. Och då kan man ju egentligen fråga sig varför Real ska köpa Beckham om man redan har en ypperlig spelare på den platsen?

Vissa tänker på fasta situationer och crossbollar, visst, om det inte vore för att Real redan vimlar av frisparkspecialister och det faktum att man helst spelar efter marken. Så varför köper man nu denne otroligt populäre, mediehypade tvålfagre gosse från England?

Svaret är pengar, idag värderas varumärket Beckham till 2.6 miljarder kronor och Real hoppas sälja souvenirer för en miljard kronor, främst på den asiatiska marknaden där han är megastor, bara genom att Beckham kommer till klubben. Man ser honom som en intäkt i 700-miljonersklassen helt enkelt, eftersom priset för honom är drygt 300 miljoner beroende på vad han och klubben presterar.

Och det är just detta som äcklar mig, det faktum att en klubb inte köper spelare efter vad man som lag behöver för att bli bättre, i det här fallet mittbackar. Istället väljer man en spelare som kan sälja varumärket Real, en spelare som ger mer pengar i form av TV-rättigheter, pay per view och sålda tröjor. Detta är skamligt och det känns som om fotbollen blivit våldtagen av alla dessa kostymnissar som bara har euro och ekonomiska kalkyler i huvudet. Det som började med VIP-läktare överallt i Europa på de riktiga fansens de flesta av dem arbetare bekostnad har nu tagit nästa steg och nu tänker man inte på de sportsliga resultaten utan desto mer på de ekonomiska. Det gäller att få företaget Real att gå med vinst hellre än att som klubb vinna titlar.

Detta äcklar mig oerhört, Real Madrids blotta existens äcklar mig på ett sätt som inte ens Antoine Roquentin kunde känna inför sin egen tillvaro i Sartres Äcklet. "Los merengues", fascistdiktatorn Francos favoritlag, gör mig spyfärdig. Faktum är att jag har lust att anmäla denna snuskiga rätt till hälsovårdsmyndigheten, i det här fallet UEFA, men jag tvivlar på att de kan/vill göra något åt denna salmonella som likt en astmaattack mitt under pollensäsongens högtryck håller på att kväva den sjuke patienten vid namn Kung Fotboll.

Men jag antar att jag inget kan göra åt saken och får nöja mig med att bojkotta Real Madrids sponsorer samt konstatera att il calccios lag nästa säsong kommer att göra som de gjort i år, det vill säga ta Real där de är svaga och fortsätta sin nuvarande dominans ute i Europa till alla "fotbollsälskares" stora förtret. Och fram till dess säger jag bara, VIVA REAL! Sociedad alltså, det baskiska laget som med knappa medel sensationellt är med och slåss om det spanska ligaguldet nu i helgen, och om de lyckas är det en sällan skådad skräll. Undertecknad håller tummarna.

bilden är tagen från Expressen


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2003 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: