sourze.se

Skilj sak från person

Jackie Arklöv, rikskänd polismördare sedan 1999, är en av dom interner som nu ställer ut konstverk på Långholmens museum.

Han har ett förflutet som legosoldat och lär ha dödat en gravid kvinna, på uppdrag i Bosnien, för några år sedan. Han är en av gärningsmännen bakom polismorden i Malexander.

En tidning ställer under veckan följande stickfråga:
Tycker du att interner ska få ställa ut konstverk på ett museum?

Majoriteten av dom tillfrågade svarar "ja", förutom en pensionär som tycker att dom borde sitt inne minst 10 år, innan dom förtjänar uppmärksamhet av det här slaget.

Själv vill jag inte ta Jackie Arklöv i handen och skulle troligtvis ha mycket svårt att förstå dom bakomliggande faktorer som avspeglar deras konstverk.

Men jag respekterar ändå internernas rätt att ställa ut konstverk på ett offentligt museum. Vill inte vi medborgare se polismördarens konstverk, behöver vi inte gå dit. Men vi har i samhällets namn, en humanitär skyldighet att sätta oss in i dessa vansinniga själar, för att kunna bemöta liknande gärningsmän i framtiden.

Det handlar om att se bortifrån den onda gärningen och istället försöka förstå vilka mekanismer som driver fram våldshandlingar som dessa mördare gjort sig skyldiga till.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2003 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: