sourze.se

Woka din värdighet åter

Fördjupa dig i din wokning. Skapa glädje åt dina vänner och inre frid åt dig själv.

Inte vet jag hur en riktig asiatisk wokmästare gör. Asien kanske inte ens finns? Jag vågade mig en gång så långt som till Egypten för att kontrollera saken men sedan svek modet och jag fick åka hem igen med oförättat ärende.

Väl hemma sökte jag renhet och frid i det lokala köptemplet där jag för att sona min feghet köpte ett stort metallkärl för brännoffer. En wok. Är man svag i anden måste den stärkas med vissa offer. Det är ju allmänt känt. För styckoffren köptes en vass kniv.

En lokal wokmästare från förorten lärde sedan ut följande metod. Den fungerar utmärkt när man ska nå andlig resning och förlåtelse genom att göra en bättre helgwok till de som sådan förtjänar.

Köp:
 4 kycklingfiléer
 En medelstor gul lök
 En vitlök
 2 gula paprikor
 En minst medelstor purjolök
 7-8 rätt stora champinjoner eller något fler mindre
 Hel svartpeppar
 En flaska fisksås
 En burk minced chili. Om den inte finns köp currypasta samt en burk chilipulver och tala allvar med butikschefen. Visa honom hur många sorters ketchup han har och få honom att skämmas över sin proamerikanska hållning.
 Rapsolja
 En påse färska bandpasta av valfri sort

Förbered så här:
 Kycklingfiléerna: skärs i grova bitar.
 Gul lök: skalas samt fin eller grovhackas efter smak.
 Vitlöksklyftorna: skalas och hackas efter tycke och smak.
 Paprikorna: rensas och skärs grovt.
 Purjolöken: använd hela den vita delen och lite av den gröna. Skär av foten och dela löken på tvären i två eller tre bitar. Efter att den till hälften kluvits på längden och noga sköljts ren från sand och jord. Skär på tvären i rätt tunna långa strimlor.
 Champinjonerna: Ta bort det understa på foten och dela resten i stora bitar. Tre eller fyra per svamp är lagom för hyfsat stora svampar.
 Krossa pepparn i mortel.

Laga till så här:
1. Påbörja uppkok av generöst saltat pastavatten i en, helst, stor kastrull.
2. Häll i en rejäl skvätt olja i woken och hetta upp på högsta värme. Värmen sänks sedan inte förrän allt är klart.
3. När oljan verkar het, lägg i köttet och börja omedelbart att energiskt arbeta med att lyfta och vända så att inget bränner fast. Fortsätt hela tiden med detta tills köttet verkar vara ungefär halvklart. Detta ska ta högst ett par minuter.
4. Lägg i gul lök och vitlök och fortsätt arbeta någon minut eller två på samma sätt som tidigare.
5. Häll i en rejäl skvätt fisksås, några matskedar, möjligen lite mer, och lägg i cirka tre teskedar av kryddpastan och fortsätt en minut eller två som tidigare.
6. Lägg i purjolöken och arbeta på samma sätt.
7. Förhoppningsvis kokar nu pastavattnet. Kontrollera hur länge pastan ska koka och lägg i pastan. Den ska röras om lite grand när den börjar koka.
8. I med paprikan i woken och fortsätt som tidigare. Håll på någon minut.
9. Lägg i champinjoner och svartpeppar och börja genast med att då och då kontrollera om pastan är klar. Rör om som tidigare. När pastan är klar slås den i durkslag och vattnet slås av.
10. När svampen är klar i bästa fall samtidigt som pastan häller man pastan i woken och rör om kraftigt så att allt blandas.

Ät maten och drick ljust öl till. Vatten om du är nykterist. Konversera gästerna. Känn att du har sonat dina brister för det har du.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2003 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: