sourze.se

2017 - 100 år efter revolutionen

Kommer 100-årsfirandet av ryska revolutionen bli storslaget eller avslaget? Den som lever får se.

Hur kommer den hundrade årsdagen av ryska revolutionen att firas? Som det ser ut nu skulle den inte firas alls, åtminstone inte utanför Ryssland och Ostasien. Hur det blir med den saken kommer att avgöras av den ekonomiska utvecklingen fram till 2017.

Man kan jämföra den franska revolutionen där revolutionärerna hade makten mellan 1789 och 1815 och den ryska där revolutionärerna hade makten 1917 och 1989. Den stora skillnaden är den långa period som de ryska revolutionärerna hade på sig att genomföra sina idéer om ett socialistiskt samhälle. Liksom den franska revolutionsperioden följdes av en restaurationsperiod efter 1815 genomgår nu Ryssland och andra länder med ett socialistiskt förflutet en restaurationsutveckling som liknar den franska.

Huvudbudskapet i den franska revolutionen var nationalism och liberalism. Motsvarande budskap för den ryska var socialism och kommunism. Man trodde att dessa ismer skulle vara slutmålet för dem historiska utvecklingen liksom liberalerna tror om det liberalkapitalistiska samhället i våra dagar.

Jag tror att hur man firar ryska revolutionen 2017 blir beroende av den ekonomiska utvecklingen i världen fram till den tidpunkten. Blir det en utveckling i en socialistisk riktning firas revolutionen med pukor och trumpeter annars blir det ett avslaget firande. När franska revolutionens hundraårsjubileum firades 1879 så var det ett storslaget firade. Liberalism och särskilt nationalism var då tongivande i det franska samhället.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2003 16:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: