sourze.se

Singlar har rätt till hemmakväll

På väg till butiken efter jobbet för att handla något gott. I minnet finns barndomens familjekväll då det bjöds på lövbiff med pommes och dans till "Nygammalt".

Du slår till med en plastförpackad pepparbiff, kryddsmör och en tomat för att sätta lite färg på det hela. Hemma dukas bordet med en tallrik och tända stearinljus. Du korkar ur resten av vinflaskan som du öppnade i förrgår, lägger upp maten vackert, sätter dig ned och stirrar in i väggen.

Brrrr... Det känns allmänt miserabelt och påminner om en scen ur en Roy Andersson-film.

Nästa fredag försöker du ignorera det faktum att vi behöver föda. Äter stående, helst ur förpackningen eller kanske tar ett par bärs på rak arm, det är mättande också. Köper fryst singelmat i kulört enportionsförpackning för-folk-i-farten och gör processen så effektiv som möjligt. Smaklökar jobbar bättre i grupp, ensam handlar det om näringsintag.
Känner du igen det? Tina, Jamie och tv-kockar i all ära men Middag och Matlagning är ångestframkallande för singelmänniskan. Maten med stort M ska ätas med romantiskt skimmer eller i goda vänners lag, men en ensam fredagskväll har vi inte riktigt fått smak på än.

Singlar, det är dags att sätta egen prägel på den "mysiga hemmakvällen" som alltför länge tillhört paren och familjerna. Smörj kråset på egen hand! Bjud dig själv på middag! Med slipsen på sned eller trosor på huvudet, vem bryr sig? För nu kryddar vi med härligt vettlös frihet. Drick grogg till fisken. Slicka på såsskeden och rör om i grytan igen. Gillar du efterrätt så ät chokladmoussen före huvudrätten och glöm allt om vett och etikett som mamma någonsin lärt dig. Du kan ta en tugga och spotta ut det som är äckligt. Du får ha servetten som haklapp och du kan torka av dig på byxorna.

Släng ut livsstilsmagasinen och matbilagorna tillsammans med begrepp som kostcirkel, fettsnålt, kolesterolsnålt eller allt annat som är snålt. Skratta åt matprogrammens klistrigt uppsluppna gemyt och tvångsmässiga stapla-på-höjden-rätter när du äter sockerkakssmeten ur skålen. Glöm inte att slicka rent tallriken om du är såsfantast.
Du behöver inte skämmas om fiskpinnar och makaroner med ketchup är din favoriträtt. Du kan villigt erkänna om du egentligen aldrig förstått hajpen med pestoindränkta getostar eller tyckt att ciabatta mest är som en tre dagar gammal fralla modell större.

Du behöver inte lyssna på någon stämningsfylld men meningslös musik av typen Norah Jones. Plocka fram de gamla hårdrocksplattorna, AC/DC:s "Highway to hell" är mer humor och ger garanterat fart i grytorna. Ingen höjer irriterat på ögonbrynen om du läser din bok, tidning eller varför inte porrblaska samtidigt som du äter. Ingen blir arg när du för 25:e gången ser om favoritfilmen "Pretty woman" och, med munnen full av mat, säger alla repliker före Julia Roberts.

Du får äta maten i badkaret om du vill, eller halvliggande i tv-soffan eller i sängen med duntäcket över dig. Som rökare är jag speciellt förtjust i möjligheten att äta halva min gräddiga spaghetti carbonara, ta paus, röka en cigarett och sedan äta resten.

Så här kan man inte göra vid middagsbjudningar eller tillsammans med vänner och partner. Detta bör man helst inte göra i någon annans sällskap än sitt eget. Det är intimt, privat, lustfyllt och bara du som njuter alldeles för dig själv. Inga recept, inga regler och den här kokboken kommer aldrig att ges ut. Det är frihet i en liten ask för den som vågar strunta i hur det ska vara.


Om författaren

Författare:
Erika Augustinsson

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2003 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: