sourze.se
Artikelbild

Lust och apelsiner

En titt på två amerikanska college-filmer. En bra, och en dålig.

En av min första riktiga favoritfilmer, i alla fall som jag minns det idag, så här sjutton år efteråt, var John Hughes briljanta college-komedi "Ferris Buellers Day Off" från 1986, med Matthew Broderick och Alan Ruck i huvudrollerna.

Dottern till paret som bodde grannar med oss på den tiden hade den på VHS, och jag minns att den där stackars kassetten spenderade mer tid hemma hos mig än vad den gjorde hos henne. Jag kan nämligen helt okryddat påstå att jag har sett "Ferris Buellers Day Off" flest gånger i Sverige. Lätt.

Det där sitter i än idag. Jag kan inte hjälpa det - jag är obscent svag för amerikanska college-filmer. Givetvis i första hand filmer som "Sixteen Candles", och "The Breakfast Club" av åttiotalets godfather of college-filmer, John Hughes, men också nyare dussin-titlar som "10 Things I Hate About You" och "Dazed and Confused".

Igår kväll råkade det bli som så att jag i relativt snabb följd såg två filmer ur genren college-film - Roger Avarys "Rules of Attraction", och Jake Kasdans "Orange County". Två filmer som i princip inte har något gemensamt förutom att de skildrar amerikanska college-studenter, och två filmer som med all säkerhet kommer att gå till historien bägge två av vitt skilda orsaker.

Roger Avarys nattsvarta filmatisering av Bret Easton Ellis satiriska roman med samma namn, är dömd att gå till filmhistorien som Avarys "comeback" i filmbranschen. Efter att först ha blivit känd som Quentin Tarantinos polare, och sedan bidragit med mer eller mindre delar text till manus som "Reservoir Dogs" och "True Romance", fick Avary 1994 chansen att regissera "Killing Zoe", en film som gick många förbi, men som också fångade mångas intresse genom att var producerad av Avarys gamle polare Tarantino.

"Rules of Attraction" är med andra ord Avarys andra långfilm och "comeback", och som han vill bevisa det! Här har han fått sätta tänderna i ett redan klassiskt litterärt verk av den ökände Ellis, och nu jävlar! Nu ska här göras film!

Dekadenta och hedonistiska college-studenter som istället för sina studier vältrar sig i alkohol, droger, och sex, avporträtteras med hjälp av split screen, freeze frames, och scener som avbryts för att återupptas i rewind. Avary frossar i filmiska finesser, och resultatet blir... pretto.

Det känns inte äkta för en sekund, och samma problem lider skådespelarna, med James Van Der Beek från "Dawsons Creek" i spetsen, av. Karaktärerna känns helt osympatiska, och det är svårt att verkligen bry sig om hur det går för någon av dem.

"Dawson" själv, tja, han tar i ordentligt han också. Han har studerat sin Kubrick ordentligt, och leverar gång på gång onda blickar stulna ur filmer som "A Clockwork Orange", "The Shining", och "Full Metal Jacket", och blir i slutändan bara patetisk.

Avarys frosseri går för långt, och slutar med en film som kvävs i sina egna spyor.

Jake Kasdan, däremot, gapar inte över för mycket, och levererar istället en dussinfilm till college-komedi, och jag älskar varje sekund.

Visst, alkohol, droger, och sex, finns med i "Orange County" också, men här är det som brukligt bara gulligt. Som sagt, det är en dussinfilm, och för att få plats i den kategorin gäller det att inte ta ut svängarna för mycket, bara sådär lagom mycket.

Där Avarys skådespelare tog i så de, bokstavligt talat, kräktes, följer Kasdans ungdomar, här med lill-Tom Hanks, Colin Hanks, och lill-Sissy Spacek, Schuyler Fisk, i spetsen, instruktionsboken till punkt och pricka. Inga vilda utflykter, allt är precis som det ska vara.

Lägg där till en hysterisk Jack Black, cameos av Lily Tomlin, Chevy Chase, och Ben Stiller, och ett soundtrack straight outta amerikanska singellistan, och du har receptet på en feel-good komedi av äkta amerikanskt snitt i rakt nedstigande led från John Hughes och "Ferris Buellers Day Off".

Ännu en dussinfilm att klistra in i filmhistorieböckerna.


Om författaren

Författare:
Niklas Matsson

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2003 12:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: