sourze.se

Företagare - viktigare än man tror

Moderata Vellinge kommun i Skåne är enligt "Svenskt Näringsliv" landets mest företagsvänliga kommun.

Undersökningen består av enkätfrågor och sammanfattar hur väl kommunalpolitiker och dess tjänstemän väljer att samarbeta med dom lokala företagarna. "Svenskt Näringsliv" definierar ett bra företagsklimat med summan av kommunens attityder, regler och institutioner.

På första plats med värdet 102 procent kommer Vellinge kommun – med 67 procent moderat majoritet under kommunalrådet Göran Holms ledning.

Vellinge för en vänlig attityd mot kommunens företagare och hjälper dom med marktillstånd vid nyetablering och expanderingar.

Eftersom många av kommunmedborgarna bor i Malmö och Trelleborg, har Vellinge kommun valt att anpassa kollektivtrafiken för arbetspendlarna.

35 procent av de kommunala åtagandena sköts av externa arbetsgivare – privata entreprenörer. Vellinges brandförsvar ligger på angränsande Trelleborg kommuns ansvar.

"Många kommuner har näringslivssekreterare men för vår kommun är näringslivsfrågorna så centrala att vi politiker väljer att direkt ta ansvar för dom", säger moderata kommunalrådet Göran Holm i en intervju.

Trots kommunens höga andel entreprenörer är Vellinge kommun ändå den största interna arbetsgivaren. Kommunen har 1200 anställda vilka främst består av personal åt elever, förskolebarn och äldre människor, vilket vanligtvis benämns "skola, vård och omsorg". Ändå ligger 60 procent av äldreomsorgen på privat entreprenad.

Om ett regeringsparti väljer att föra en liknande rikspolitik som Vellinge kommuns lokalpolitik skulle flera nya jobb skapas och en attityd som bygger på att politiken är till för företagaren och inte företagaren för politiken.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2003 10:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: