sourze.se

Svar till Jessica Sandberg

Det är alltid trevligt att bli debatterad! Nu kommer ett svar!

Vad är en recensent? Det är spännande att fundera över det. För hela tiden träffar vi på recensenter. I alla möjliga sammanhang. Och vi verkar omåttligt förtjusta i att ta del av recensioner. Kanske för att få våra egna tankar bekräftade. Eller för att få dem motsagda, och bli uppretade på apskaftet som inte vet vad han pratar om. Kanske är det för att vi hoppas på en verbal avrättning.

En recensent bör vara en person som har insikt i det han eller hon talar om, kanske genom sitt stora intresse för det han eller hon skall recensera. Eller genom hårda studier i ämnet. Recensenter bör vidare kunna belägga sina intryck, det görs vanligen med citat eller klipp ur verket. Allra viktigast är att en recensent med sin kritik bidrar till att utveckla den recenserade genren. En recensent är en visionär som har en önskan, och det är mot denna önskan som verkets storheter ställs.

Min "recension" av X-Men 2 är inte mycket av recension. Det tycker jag inte att jag har kompetens att utföra. Jag kan däremot tycka om den. Det gjorde jag verkligen inte! I stället för en "vanlig" recension valde jag att ta fasta på ett tema jag fann i filmen. Jag tyckte att det var mycket intressantare än själva filmen.

Sen har denna fokusering väckt uppståndelse. Det är trevligt. Tyvärr verkar få förstå vad jag skrivit. Det kan bero på att jag skriver obegripligt, eller att ingen brytt sig om att läsa ordentligt. Sorgligt i vilket fall.

X-Men 2 är en film i vilken ett homotema kan läsas. Det gör den eventuellt intressant. Att titta på filmen utan den vinkeln är totalt outhärdligt. Vilket jag redan skrivit. Jag tycker det är förskräckligt att så mycket pengar lagts på en så dålig film, som saknar humor, spänning och drivande manus.

För att alla missförstånd skall klaras ut, Jessica Sandberg: jag har inget emot att X-Men 2 innehåller ett homotema. Tvärtom, hade jag behövt betala för filmen hade det varit det enda som fått mej att inte kräva pengarna tillbaka. Jag har verkligen inget mot homosexuella, det vore löjligt att påstå. Och i den mån jag har det, har jag det med fog. Nej, min kritik mot nämnda film riktar sig mot alla andra aspekter av filmen.

Och vad gäller fåranspelning, i beskrivningen av mej själv, beror den på en annan text jag skrivit. Läs den, du kanske känner igen dej!


Om författaren

Författare:
Magnus Hansson

Om artikeln

Publicerad: 15 maj 2003 09:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: