sourze.se

Så nära men ändå så långt borta

Olyckan kommer inte med en pingla runt halsen heter det. I söndags fick miljoner blågula själar erfara detta på ett smärtsamt, brutalt och nästintill osannolikt dramatiskt sätt.

En till synes kassaskåpssäker 2-0-ledningen mot Kanada förbyts till 2-2 och en oviss förlängning. Guldsmaken försvinner och ersätts av ett nagelbitande utan nåd. Nordamerikanernas segermål kommer inte oväntat, men är inte mindre hjärtskärande för det. Lång väntan på domarens beslut.

Var pucken över mållinjen eller inte?
Svaret blir en dolkstöt i ryggen.
Kanada är världsmästare.
Jag gråter...

VM-finalen i ishockey 2003 är inte det enda exemplet på dramatiska upplösningar i stora sammanhang. Inte minst i fotbollens värld vimlar det av sådana. Här följer ett urval av oförglömliga ögonblick i fotbollshistorien:

1. Manchester United – Bayern München 2-1 Champions Leaguefinal 1999

De kände doften av seger, de kände bucklans lena yta mot sina händer. Tyskarna var nära nu – bara några få övertidsminuter låg emellan dem och en klassisk seger över Manchester United i Champions League-finalen 1999. Då händer det. Bayern-försvaret försöker desperat rensa bort en inåtskruvad Beckham-hörna men bollen hamnar till slut hos Uniteds norske superinhoppare Ole Gunnar Solskjaer. Pang! 1-1. Minuten senare, bara sekunder före slutet – när alla, utom möjligen... just det... Ole Gunnar Solskjaer, väntar på förlängning – händer det osannolika. Solskjaer skjuter 2-1 till United! På övertid har engelsmännen vänt ett hotande nederlag till seger. Bayern München-spelarna som i princip befann sig uppe hos Uefa-presidenten Lennart Johansson för att ta emot bucklan, är nu otröstliga. Vi glömmer aldrig synen av den förkrossade Samuel Kuffour, mittbacken som knappt gjort ett misstag på hela matchen, matchen som fick ett för tyskarna brutalt slut. Kuffours tårar tycks aldrig ta slut...


2. Västra Frölunda – IFK Luleå, allsvenskt kval 1994

Luleå ledde med 2-0 och hade råd att släppa in tre mål i andra halvlek i returen på Ruddalen Luleå hade vunnit den första matchen med 2-1. De släppte in fyra på mindre än en kvart! Luleås målvakt som gjort två fatala misstag i den andra halvleken gömmer ansiktet under tröjan och stannar kvar på planen länge, länge innan han med tunga steg vandrar därifrån


3. Västtyskland – Frankrike, VM-semifinal 1982

Efter tyske målvakten Toni Schumachers våldsamma överfall på franske mittfältaren Battiston tog fransmännen över matchen, ledde med 3-1 i förlängningen och var på väg mot VM-final. Det såg ut som om rättvisa skulle skipas, men två mål av Rummenigge och Fischer tog matchen till straffavgörande. Där svek nerverna Platini och kompani.


5. Frankrike – Italien, EM-final 2000 2-1

Italien hade genomfört finalen på ett perfekt sätt. Zidane, Henry och de andra franska stjärnorna kom ingenstans i den täta azurblå försvarsdjungeln. Nesta och Cannavaro var kungar och snart också europamästare – bara sekunder fattades. Långt in på stopptid får David Trezeuget skottläge vid straffområdeslinjen. Dittills omutlige Toldo hinner inte blinka när bollen går som en projektil rakt upp i nättaket. Sedan avgör Frankrike Trezeguet igen med ett Golden Goal. Veteranen Maldini som kanske gör sin sista match i landslaget, ligger på marken och gråter.


6. Västtyskland – Portugal, VM-kval 1985

Förutsättningarna var klara. Tysk seger eller oavgjort och Sverige skulle vara klara för VM I Mexiko. Tyskarna hade aldrig någonsin förlorat en kvalmatch till VM eller EM. Portugal vinner matchen med 1-0 genom mål av Fernando Gomes. Vi svenskar tror inte det är sant. Tommy Engstrands röst sviker honom i direktsändningen i radion.

Idrotten är grym ibland....


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2003 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: