sourze.se

Om abort av foster med funktionshinder

Jag tänker med denna artikel ge en kort historisk inblick i Japans politik när det gäller abort på foster med funktionshinder.

Den tidigare abortlagen den s k "Eugenetiska skyddslagen" från 1948 var formad utifrån de strikta familjestruktur reglerna som tillämpades av nazist/fascist regeringar för att "rena" och "förbättra" rasen. Eftersom denna lag hävdade att målet var att skydda livet och hälsan för modern, så var abort även utifrån genetiska anledningar rättfärdigt. Tackvare denna lag så finns det ett stort antal fall, där funktionshindrade kvinnor på Japanska
institutioner mot sin vilja fått sin livmoder borttagen, allt i rasen och artens namn.

Den Japanska regeringen erkände efter stora påtryckningar från bland annat, Japan Disabled Network, att lagen faktiskt byggde på kvasivetenskapen Eugenetik och regeringen öppnade sig för idéen att revidera lagen.

Genombrottet för funktionshinderrättsaktivisterna inom bland annat, Japan Disabled Network skede 1996 då dessa NGO:s Non-Goverment-Organization genomförde en "workshop" under FN:s Kvinnokonferens i Beijing, Kina. Där yttrade
funktionshinderrättsaktivisterna från Japan starkt mostånd mot den s k "Eugenetiska skyddslagen" och kort efter denna attack så reviderades lagen i juni och döptes om till "Moderliga skyddslagen". Den nya reviderade lagstiftningen välkomnades, eftersom preventionen mot
födseln av tidigare så kallade "Underlägsna avkomlingar", så som det var uttryckt i den tidigare lagen, inte erkändes längre och föll ut ur den nya lagtexten.

Hur som helst så finns det fortfarande starka reaktionära och pro-eugentiska krafter kvar som ogillar den nya lagstiftningen.

Den 28 mars 1999 så beslutade, Japan Association of Obstetricians and Gynecologists JAOG, att godkänna i motsättning mot lagen, abort i fall så som exempelvis dubbelt havandeskap och ifall fostret har en "allvarig sjukdom" eller är "deformerat".

Funktionshinderrättsgrupper framför allt militanter med Muskel dystrofi, bland annat de med Duchennes Muskeldystrofi, organiserade sig snabbt och svarade JAOG med att fullt ut kritisera deras pro-eugenetiska
beslut.

Läkarna inom bland annat JAOG planerade att kräva, genom lobbying, ett tillägg till den nya lagstiftningen, vilket skulle göra det möjligt för dem att genomföra aborter i fall där fostret har en genetisk sjukdom eller är
deformerat.

Ett erkännande av bland annat JAOGs definition av det som de finner vara rättfärdiga aborter, är i sig ett steg tillbaka till den tidigare nazistiska/fascistiska "Eugenetiska skyddslagen", en lagstiftning som bör ses som en marginaliserad, diskriminerande och förtryckande lagstiftning riktad mot funktionshindrade.

En tillbakagång till den tidigare lagstiftning förstärker den seglivade idén om att bebisar och foster med funktionshinder inte SKA födas.

Något som aldrig talas om i den infekterade abortdebatten, är det faktum att det redan har bildas ett flertal frivilliggrupper som just nu hjälper havande mödrar som annars lätt skulle välja abort på grund att de har en fördomsfull och stereotyp idé om funktionshinder.


Om författaren

Författare:
Adryan Linden

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2003 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: