sourze.se

Sansad Reclaim the city-debatt!

Äntligen en politiker som vågar tala i klartext och komma med konkreta förslag till en bättre tingens ordning.

Vart tog alla så kallade medborgarvittnen vägen? De som deltog i de olika ungdomsupploppen med Reclaim the city/streets och alltid kunde rapportera att ungdomarna hållit sig lugna till dess polisen ingrepp och störde deras möte.

Har allmänhetens opinion svängt så kraftigt efter Göteborg, Malmö och andra Reclaim-möten? Hur som helst var det välgörande att i dagens Radio P1 7 maj höra en ledande stockholmspolitiker tala i klartext. Annika Billström, borgarråd och ledande socialdemokrat, delade upp de deltagande vid Stureplansbråket den l maj i två grupper; dels den seriösa grupp som ville protestera mot kapitalismens avigsidor och dels den grupp som kommit till mötet försedda med diverse verktyg för att åstadkomma förstörelse. Billström hade två budskap: den grupp som vill demonstrera ska i vanlig ordning söka tillstånd hos polisen för sin demonstration, och den grupp som kommit bara för att slåss och förstöra ska snarast ställas inför domstol och dömas för de skadegörelser de åstadkommit. Särskilda domstolar bör införas, menade hon, som skulle kunna agera snabbt inom rimlig tid.

Inget medborgarvittne har hittills dykt upp och på allvar gjort gällande att det var polisen som provocerade ungdomarna att sätta igång förstörelsen och stölderna . Vid tidigare möten av denna typ fanns - inte minst här på Sourze - skribenter som på allvar hävdade att polisen var de som hade börjat att trakassera de lugna ungdomarna som bara ville leka, sjunga och dansa.

Annika Billströms agerande är ett hälsotecken som kanske kan leda till en mer sansad debatt om olika gruppers rätt att demonstrera och ifrågasätta vårt demokratiska styrelsesystem. Förhoppningsvis kan det leda till att allmänheten ser polisen som ett värn för våra demokratiska rättigheter och inte - som vissa medborgarvittnen försöker få oss att tro - att polisens uppgift är att provocera ungdomarna till dess de tvingas ta till förstörelse och våld för att kunna visa vad de vill.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2003 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: