sourze.se

I Jämtland är jag bög

"Vota por FSLN"

Jag målade en bastu en sommar. Det var i Östersund och jag var fjorton år. Snickaren som byggde bastun höll fortfarande på att färdigställa den invändigt medan jag höll till på utsidan och målade. Bastun skulle sedermera transporteras till min morbrors stuga i Bakvattnet, långt inne i djupaste Jämtland.

Jag hade en t-shirt på mig. "Vota por FSLN" stod det på den. Den kom från Costa Rica. Min pappa hade haft med sig den till Sverige någon gång på sjuttiotalet. Han hade engagerat sig i latinamerikanska fackföreningsrörelser och organisationer på vänsterkanten. "Rösta på FSLN", var t-shirtens budskap.

Jag visste inte så noga vad "FSLN" stod för. Jag visste bara att det var en t-shirt från någon costaricansk vänsterorganisation som min pappa hade, typ, smugglat pengar till. Egentligen var den inte ens det: för mig var det bara t-shirten som jag målade bastun i.

En varm dag mitt i arbetspasset frågade snickaren mig plötsligt:

- Du, vad står det på den där t-shirten egentligen?

Det generade mig att behöva dra allt det där om pappa, de costaricanska fackföreningarna, pengasmugglingen och sjuttiotalet. Och inte visste jag någonting om det heller, så jag sade helt enkelt:

- Jag vet inte.

Och snickaren utbrast:

- Va!? Vet du inte! Tänk om det står "jag är bög"!

Vart den där t-shirten tagit vägen vet jag inte. Men jag har kvar ett förklä med samma tryck. Jag har det på mig ibland när jag lagar mat.


Om författaren

Författare:
David Olsson

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2003 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: