sourze.se

LO-ekonomens skrämselpropaganda

I DN den 25 april, klargör den före detta chefekonomen för LO, PO Edin, att han tänker rösta mot euron i höst. Orsaken är att LO:s nederlag, i kravet på buffertfonder, vid ett eventuellt medlemskap.

”Tanken med buffertfonder var att renodla eurofrågan om vad som är av nytta för löntagarna och LO-medlemmarna. Med buffertfonder skulle inte arbetslösheten riskera att öka ännu mer, på grund av att en övergång till euron också innebär en lägre inflation”, säger PO Edin.

Vi har vant oss vid att riksbanken tar ansvar och förhindrar en överhettning av ekonomin, som sedan leder till kris.

Det är en myt och ren skrämselpropaganda från LO att buffertfonder skulle stimulera förutsättningarna för arbetsmarknadens parter. Dom skulle däremot stimulera LO:s intressen och heliga kor, vilka tyvärr inte delas av alla löntagare och det vet LO.

Med en europeisk valuta – utan buffertfonder - kommer arbetslösheten att bli en riktig samhällsfråga som inte arbetsmarknadens parter kan lösa.

Kronan behöver inte längre skrivas ner för att exporten skall fungera, vilket också medför att svenska konsumenter får en lägre köpkraft, på grund av att deras pengar blir mindre värda. Vad som istället sker är att arbetsmarknaden kommer att styras mycket mera av utbud/efterfrågan och inte lika mycket av vad LO eller Svenskt Näringsliv föreslår. Detta retar förstås de två organisationerna.

Sveriges oberoende riksbank tar ansvar för och förhindrar en överhettning av ekonomin, det är bra och precis som LO-ekonomen påpekar i samhällets intresse, att detta sker. Men om vi går med i euron är det inte längre den svenska riksbankens uppgift att hålla ekonomisk stabilitet. Det blir istället den europeiska centralbankens uppgift – ECB.

Alltså:
Svenska politiker och medborgare kan driva precis samma intressen som tidigare, med en – gemensam - europeisk valuta. Skillnaden är att europeiska centralbanken vidtar dom åtgärder riksbanken tidigare har gjort, samt att vi bör få en mer liberal arbetsmarknad utan LO inblandning.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2003 13:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: