sourze.se

En demokratisk rättighet

Det var en gång för länge sedan en ung man som vägrades mönstra. Han var politiskt aktiv inom vänstern och känd bland allmänheten då han var med i tv.

På den tiden gjorde alla killar lumpen om dom inte hade någon alldeles särskild anledning eller helt enkelt inte ansågs lämpliga att göra lumpen.

Krigsmakten anade att den unga mannen skulle vägra, vilket skulle betyda en massa negativ publicitet i media. Dom valde då att inte skicka honom någon inkallelseorder. En liten demonstration på plattan krävde att den unge mannen skulle få göra lumpen. I samband med den här händelsen trycktes en tidning av dem som varit med på demonstrationen.

Tidningen hette "Infiltrera, totalvägra" och handlade om att antingen skulle man vägra göra lumpen, eller, göra lumpen och där propagera mot krigsmakten. Efter att tidningen getts ut upplöstes gruppen. Det var fem personer som gjorde den. Den kom ut en gång, i kanske 100 exemplar.

Fem år senare låg den fortfarande på Säpos lista som en av dom tio farligaste organisationerna. En av dom som var med och skrev tidningen var min pappa. Idag, cirka 30 år senare, finns förmodligen också jag i det registret, som dotter till en "samhällsomstörtare". Svårare än så är det alltså inte att bli registrerad och kanske råka ut för oanade konsekvenser i framtiden. Vem vet vilka jobb min pappa inte fick på grund av att han skrivit EN tidning EN gång tio ÅR tidigare. Vem vet vilka jobb JAG inte kommer att få?

Sverige är en av världens bästa demokratier, det vet vi alla.

Idag påstås det finnas ett svart hot mot vår demokrati, i form av maskerade demonstranter. Därför har ett förslag om maskeringsförbud lagts fram. Men jag tror att det finns ett mycket större hot mot demokratin än maskerade demonstranter, nämligen att människor inte demonstrerar alls. Därför är jag emot ett maskeringsförbud. Men varför uttrycker så få människor sina åsikter? Bland annat det ska jag prata om, och vad konsekvenserna av ett maskeringsförbud skulle vara.

Så här står det i Svea Rikes grundlag:

Yttrandefrihet är frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Samma grundlag ger också skydd för informations- mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfrihet. Detta är förutsättningar för yttrandefrihet.

Men vad gör man när man inte vågar visa vad man tycker och tänker, av rädsla för att bli registrerad? Vad gör du när du vill kritisera läraren men inte vågar, i rädsla för att få sänkt betyg? Jo, du skriver en anonym lapp till läraren där det står vad du tycker. Det är inget fel med det. Du röstar anonymt, du skriver insändare till tidningar anonymt, men nu ska du inte längre få demonstrera anonymt, varför då? Lika mycket som du står för din åsikt när du röstar och skriver i tidningen, står du för din åsikt när du demonstrerar. Vad spelar det för roll om ditt ansikte syns eller inte?

Människor maskerar sig inte för att begå brott, dom maskerar sig för att kunna använda sig av sina rättigheter, av grundlagen, av yttrandefrihet.

Jag var i en mindre stad och hälsade på en vän förra helgen. Han demonstrerar mot sexism, kapitalism och rasism. För det har han blivit hotad. För det har han blivit misshandlad. Och för det har han blivit registrerad, men inte av Säpo.

Nazisternas register är betydligt mer omfattande än man tror. Dom fotar och filmar. Dom kartlägger, tar reda på vad du heter, var du bor, när dina syskon är födda, var din pappa jobbar, hur din mamma ser ut, ALLTING läggs ut på hemsidor på internet. Många får sina hem förstörda. Några få mördas. Men få, det är alldeles för många.

Hur många här inne är mot rasism och nazism?
Men hur många av er gör något åt det?
Nu är det så att det finns folk som kämpar för andras rättigheter. Ett maskeringsförbud skulle göra att dom människorna blir ännu färre.
Människor maskerar sig inte för att begå brott, dom maskerar sig för att dom är rädda.

Förslaget till lagändringen är att maskering och föreberedelse till maskering på allmän plats ska förbjudas. Undantag ska göras av religiösa skäl och på grund av väder. Men hur ska polisen se om man är troende eller inte? Om jag bär slöja och inte vill visa mitt ansikte, hur ska dom då veta om det är av religiösa skäl eller på politiska grunder?

När kommer min gröna halsduk vara ett skydd mot väder och när blir den ett hot om våld?

Lagen är lika svårtolkad som Nostradamus profetior. En lag som inte är klar och tydlig undergräver rättsäkerheten och demokratin. Människor maskerar sig inte för att begå brott, dom maskerar sig för att dom inte litar på polisen.

Om maskeringsförbud betyder att det blir tyst på gatorna - har demokratin stärkts då?

Visst är vi väl för ett samhälle där alla kan utrycka sig fritt?
Visst är vi väl för ett samhälle där alla kan känna sig trygga?
Visst är vi väl för ett samhälle där alla kan lita på polisen?

Och Visst vill vi fortsätta att vara en av världens bästa demokratier.

Människor maskerar sig inte för att begå brott, dom maskerar sig för att bevara demokratin.


Om författaren

Författare:
Johanna Strand

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2003 17:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: