sourze.se

I sista minuten

Kortfilmsmanus
...det har gått trekvart och Tove har fortfarande inte kommit hem

SCEN 1: INT. KÖK OCH HALL. FÖRSOMMARDAG, EM.


Mamman diskar kastruller och dottern Tove fem år hoppar och studsar otåligt runt henne Radioröster i bakgrunden.

Kameravinkeln ska även visa köksfönstret där man kan se att det är mulet väder ute. Mamman och dottern Tove har olika åsikter.

TOVE
- Snälla mamma, jag vill köpa min glass själv.sätter sig hastigt på en köksstol och stryker med handen över sina nya mjukisbyxor, reser sig hastigt upp igen

MAMMA
ser ut genom fönstret nonchalerar Toves önskan
- Det blir nog snart regn.

TOVE
- Mamma, mamma jag vill köpa glass!!! skriker högt och förstärker sin vilja med att hoppa flera jämfotahopp på golvet

MAMMA
vänder sig om irriterat - Skrik inte åt mig!ställer en kastrull på diskbänken och torkar händerna på en handduk som hänger bakom köksdörren. Jag tycker inte om att du ska gå till affären själv. Du är så liten.

TOVE
trotsigt- Jag är inte liten, jag fyller sex snart.

MAMMA
lägger armarna i kors, grimaserar fundersamt med munnen,
- Då måste du lova att gå under tunneln och gå raka vägen hem.

TOVE
ler med hela ansiktet- Jag lovar.

Båda två går ut i hallen. Mamman öppnar sin handväska, tar fram en plånbok och plockar upp ett mynt.

MAMMA
- Här får du en guldtia.Närbild på deras ansikten, mammas oroliga och Toves glädjestrålande

TOVE
- Tack, snälla mamma. hon öppnar ytterdörren och går nerför villa trappan Hej då, jag kommer snart.

MAMMA
Hej då... skynda dig hem.Ser efter Tove när hon springer iväg med hoppsteg, det ljusa pagehåret guppar och hon håller pengen krampaktigt i ena handen och vinkar med den andra. Kameran ska följa henne ända tills hon försvinner bakom en häck. Kameravinkeln övergår till närbild på mammans oroliga ansikte. Mammans armbandsklocka ska visar att klockan är 14.00. Hon går in och stänger dörren efter sig


SCEN 2 :INT.KÖK, VARDAGSRUM MED ALTAN OCH TVÄTTSTUGA.

Under hela scenen tittar ideligen mamman på olika klockor som finns i hemmet som visar hennes oro och att tiden går.

Hon brygger kaffe i köket. I radion sjunger Pippi Långstrump

"och därför vill jag sjunga att sommaren är min"

samtidigt tittar mamman på utetermometern som visar bara 11. Hon ryser. Mamman går ner i tvättstugan och hänger upp en tvätt och lägger i en ny i tvättmaskinen. Går upp igen, tar fram dagstidningen och tar en kopp nybryggt kaffe, sätter sig bekvämt. Men hon kan inte koncentrera sig på läsningen och hon rynkar på näsan för kaffet smakar inte gott.

Mamman reser sig upp utan att ställa tillbaka stolen och hon går på toaletten. Bilden visar toalettdörren och man hör bruset innanför. Hon går till vardagsrummet och öppnar altandörren, går ut. Lyssnar koncentrerat men det är helt tyst.

Ute är det ljusgrön försommar och gråmulet. Bilden visar försommarblommor i rabatterna. Hon fryser, knäpper koftan och går in och stänger altandörren. I köket ringer hon ett samtal men får inget svar. Hon tittar på klockan som visar 14.45, bilden stannar kvar en stund här sedan går hon med snabba steg ut i hallen och slänger på sig en jacka. Öppnar dörren, går ut och smäller igen den efter sig.


SCEN 3: EXT. GARAGE, BILVÄG OCH CYKELVÄG TILL AFFÄREN.

Scenen ska understryka obehagskänslan med att denna försommardag inte är varm och solig och det är inga människor ute i trädgårdarna. Istället är det kallt, mulet och folktomt. Mamma baxar fram sin cykel bland kartonger, påsar och trädgårdsredskap i garaget.

- Jäklar, så mycket skit...
En snöskyffel faller ner på henne som hänger på väggen Aj!...Till slut kommer hon loss med cykeln och åker nerför garageuppfarten. Hon cyklar fort och flera gånger ropar hon "Tove". Hon kör förbi lekplatsen, många villor och folktomma gator.

Kameravinkeln visar både hennes oroade ansikte med sökande blick och när hon far fram i hög hastighet. Hon kommer till en gatukorsning där hon kommer över på fel sida och är mycket nära att krocka med en mötande bil. Bilen tvärstannar och föraren öppnar bildörren och skriker åt henne men hon struntar i bilföraren. Hon ramlar nästan av cykeln men hoppar snabbt upp på den igen och cyklar vidare. Siktet enbart inställt på att finna Tove.

Hon drar upp blixtlåset i jackan, ända upp i halsen. Molnen hänger låga, regntunga och grå. Kameran ska hålla kvar denna bild en stund.


SCEN 4: EXT. BUSKAGET VID TUNNELN.
När mamman nästan är framme vid affären och ska åka in i tunneln hör hon röster från ett buskage bredvid. En gammal cykel ligger slängd på gräsmattan intill.

MAMMA
- Tove, är du där?

TOVE
- Mamma...sen blir det tyst.
Mamman hoppar av cykeln i farten och landar på gräset. Reser sig hastigt och springer fram mot buskarna där rösterna kommit ifrån.

MAMMA
hysteriskt och hest- Tove?.
Plötsligt kommer en man utrusande som en vild tjur ur buskaget och är högröd i ansiktet. Närbild, stilla några sekunder på mannens och mammas ansikten när de stirrar på varandra. Sedan ändras bilden som visar att mamman står helt paralyserad när mannen rycker åt sig cykeln och tänker cykla iväg då hon plötsligt reagerar och försöker stoppa honom genom att ta tag i pakethållaren.

MAMMA
skriker hest och ilsket- Var är hon... vad har du gjort?...

MANNEN
- Äh, lägg av.väser han och stirrar på henne samtidigt som han gör en rivstart med cykeln och mamman tappar taget om pakethållaren. Uppgivet står hon och ser efter honom men vänder sig hastigt om.
Från det täta buskaget kommer äntligen Tove fram. Mamman springer fram och kramar henne hårt. Mamman gråter och får inte fram ett ord, vill inte släppa taget om dottern.

TOVE
tittar på mamma under sin tvära lugg - Varför gråter du?

MAMMA
- Jag var så orolig för dig.torkar bort tårarVad... hände?

TOVE
tvekande- Farbrorn sa att vi skulle leka i buskarna. Han drog mig dit, det gjorde ont i min arm.Hon sväljer och fortsätter prata utan tvekan Jag ville gå hem till dig men det fick jag inte.argt.Han drog och slet i mina nya mjukisbyxor leende men då hörde jag att du ropade och då sprang han iväg.

MAMMA
reser sig upp och tar sin cykel.- Kom Tove så går vi hem. Leder cykeln med högerhanden och tar Toves hand i sin vänstra. Tystnad. Nu ser hon att dottern har torkade glassfläckar runt munnen. Mamman ler svagt med ett tillkämpat lugn Vad köpte du för glass?

TOVE
skiner upp och ser på mamma
- Jag köpte en Sandwich och den var jättegod.
Kameran visar mamma och dotter bakifrån när de går iväg hemåt på cykelvägen.

SLUT

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik





Om författaren

Författare:
Lisbeth

Om artikeln

Publicerad: 31 mar 2003 11:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: