sourze.se

Vår marxistiska golfklubb

Om jag hade mycket pengar skulle jag tillverka golfklubbor.

Billiga golfklubbor. Jag skulle sälja dem för max en femtiolapp styck. Jag skulle starta en golfklubb. Alla skulle få vara med och leka och spela. Alla skulle ha råd. Kanske skulle jag ha vissa klädselregler. Rutiga byxor som sticker folk i ögonen skulle inte vara tillåtet. Det skulle kosta max 50 kronor om året att vara med i vår marxistiska golfklubb.

I vår golfklubbsfabrik skulle kroppsarbetarna få högst lön. Med andra ord dem som sliter ut sig, har ont i ryggen och inte kan ha lika roligt på fritiden som oss andra. Kontorsråttorna som sitter framför sina datorskärmar skulle ha lägre lön. Men jag skulle inte lämna kontorsråttorna i sticket. Jag skulle satsa på att utbilda dem också. De skulle få följa med ut på golvet en heldag och se vad som händer där. De skulle få en chans att verkligen förstå vad det är de gör på datorskärmarna. Arbetarna skulle förklara för dem. Alla skulle få komma med idéer.

Det skulle vara en hemtrevlig fabrik. Med mycket blommor. Bibliotek och kafé.

Jag skulle vara en så kallad marxist. En marxistisk företagare. De som skapade mervärdet i vårt privata företag skulle få behålla det. Inga pengar på hög. Jag skulle anställa så många som möjligt. Ju fler som arbetar och konsumerar, desto bättre för Sverige. Ingen vinner på att de anställda har för mycket att göra och blir sjukskrivna. Jag skulle hålla möten med alla anställda. Vårt företag skulle drivas som vilken normal förening eller kommun som helst - med offentliga val till styrelsen. Allas röster skulle väga lika tungt. Kanske skulle kontorsråttorna också få vara med och bestämma. Alla skulle tillsammans besluta vad vi ska göra med vinsten - dela upp den, investera, utbilda eller något annat.

Det skulle inte vara något aktiebolag. Jag och mina kompisar skulle inte vara till salu för spekulanter.

Jag skulle inte försöka maximera vinsten. Ett litet överskott, men inte mer. Jag skulle ha revisorer som granskade räkenskaperna och såg till att vi inte snålade. Det tråkigaste som finns är att sänka kostnaderna - och höja intäkterna - för att öka vinsten. Det roligaste som finns är att höja kostnaderna. Och göra något roligt för pengarna som alla har hjälpt till att tjäna ihop.

Och när vi inte använde golfbanan skulle den kunna användas till annat. Något mer hälsosamt. Brännboll kanske.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 24 mar 2003 11:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: