sourze.se

USA sålde Jesus för en tunna olja

Älska era fiender om ni har dem!

Fortfarande ekar det i mina öron av de livliga predikan framförda av de amerikanska missionärer som regelbundet besökte och försökte evangelisera mitt hemland Jugoslavien.

-Jesus namn måste föra över hela världen!, detta var deras uppdrag.

-Och jag säger till er alla, älska era fiender, upprepades dessa Jesu ord av de amerikanska missionärer gång på gång i sin mission.


Själv har jag gift mig en serb och jag är kroat, trots att serber varit våra fiender sedan urminnes tider. I det här äktenskapet har jag alltid känt mig som Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Trots att både den kroatiska och den serbiska stammen som finns i vårt samhälle är kristna, vann ändå hatet till slut.

Tusentals kvinnor och mödrar, från Jugoslaviens alla håll protesterade på gatorna emot kriget, men de fick inte någon hjälp eller stöd alls. Kriget satte igång. Vi vände oss till de internationella FN-trupperna, men de dök upp mycket senare, och med ett uppdrag som gick ut på att skaffa sig höga ställningar som arbetslösa och inkompetenta byråkrater skulle kunna bygga upp freden på, i vårt splittrade och nedbrunna land.

Det låg inte i någons intresse att förhindra kriget. Rika länder som grundat sina ekonomier på att tillverka och sälja krigsmateriel och vapen blev i och med kriget ännu rikare, och de amerikanska missionärerna blev ännu livligare i sina predikan:

"Älska era fiender och de som förföljer er!"


De senaste dagarna har jag följt på TV demonstrationerna runt om i världen emot kriget i Irak och jag vet bara en sak: att FN inte kommer att vara till någon hjälp, förrän kriget brutit loss ordentligt och folket dör. Deras främsta uppdrag är att bygga upp freden efteråt, så att de själva på något sätt inte skulle skadas i kriget. Idag är både söder och norr, väster och öster medvetna om att de får bygga upp sina demokratier, men endast om det ligger i USA:s ekonomiska intressen.

Jag skulle gärna vilja evangelisera USA och livligt och ivrigt sprida samma budskap som de amerikanska missionärer spridit i mitt land innan kriget. Precis som Jesus hade sagt, säger jag också, men denna gång riktas budskapet mot USA: ledare och deras politik:

"Älska din fiende såsom dig själv!"

Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2003 14:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: