sourze.se

Demokrati - omöjlig för oss?

... vi väljer kriget och dödandet.


För Sverige är det omöjligt att vara en demokrati. Vårt land är beroende av utrikespolitiken som inte existerar i en demokrati. Utrikespolitiken är fortfarande under tystnadsplikten för de som jobbar inom politiken.

Är det möjligt för folket att diskutera och välja det som finns i politikens hemliga lådor? Nej. Våra politiker är tvungna att spela för intressena av dem som har pengar och de som har pengar har makt.

Kan jag vara en demokrat om det finns en makt som styr över mig? Nej, men jag är medveten att bara den som har makt kan skydda mig.

Hela systemet väntar på pengar som kan komma bara från dem som har makt, USA och EU. Nu är det stora bråket mellan USA och EU på gång och Sverige har mycket svårt att välja sin sida, ty vi är beroende av båda två. Att vara beroende är inte en demokrati. Idag kan vi välja:
Ska vi vara på Bush sida, tillåta krig och behålla pengarna på marknaden eller vara mot kriget och välja fattigdomen?

Jag vet att vi säkerligen kommer att välja kriget och dödandet. Vi kan leva utan oskyldiga irakiska barn, men vi kan inte leva utan pengar och utan vår höga standard. När det handlar om pengar, förlorar livet sitt värde.

Det heter krig.

Tyvärr.

Det är dagens politiska mentalitet som heter egoism. Vi har ett flerpartisystem, men vi har en partisk mentalitet som är beroende av utrikespolitikens pengar. Vi har byggt upp ett system som heter "Demokratin till sista pengarna". Riktig betydelse av ordet demokrati, ligger djupt in i den psykologiska sidan av individens inre värld, men den är inte utvecklad. Jag är en bidragsberoende kvinna och demokratin är fortfarande en okänd dimension för mig.

Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2003 14:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: