sourze.se

Ordet svartskalle

I sexan fick vi en ny kille i klassen, han kom från Chile.

Jag känner inte, och kände inte heller förr, särskilt många invandrare. Men jag anser inte mig själv ha förutfattade meningar om människor från andra länder.

Chilenaren i klassen var mycket inåtvänd och svår att få kontakt med. Inte för att det låg i mitt intresse att få det, men lärarinnan uppmanade hela tiden oss att ta hand om honom. Särskilt på vardagarna efter skolan.

Den chilenske pojken blev daltad med av dom flesta i klassen. Min dåvarande bästa vän fjäskade avsevärt för honom. Tjejerna gjorde också sig till för honom, för att inte tala om vad alla lärarinnorna gjorde.

Han blev i mina ögon en riktig ögontjänare. Samtidigt som han var fröknarnas "gullegris" var han med och busade på vårat "grabbarsätt".

En gång spelade vi fotboll, det var fredagseftermiddag, när vi blev osams med sexorna i parallellklassen. Då gjorde chilenaren ett avsiktligt självmål. En klasskompis till mig blev förbannad och skrek "jävla svartskalle" åt honom. Chilenaren tog vid sig, och vi fick världens utskällning av våran fröken för hur elaka vi varit mot honom.

Jag kom att tänka på händelsen idag, när jag läste om en moderat politiker i Sollentuna som blivit polisanmäld för "hets mot folkgrupp". Moderaten lär ha sagt, förvisso i positivt syfte, att svartskallar ökar mångfalden i Sollentuna.

Vad är det för rasistiskt i det, om man tänker efter lite?
Vi behöver ett kollektivt ord när vi talar om invandrare. Då tänker jag inte på danskar, finnar och norrmän. Det är knappast dom man syftar på då man talar om "invandrarproblem", utan människor med utomeuropeiskt utseende.

Jan Guillou använder i sina romaner ordet "svartskalle" och förklara det med att när vi talar om invandrare gäller det inte skandinaver eller européer.

Förr lär ordet "svartskalle" ha används mycket, men inte i negativ bemärkelse. Det var en beskrivning av en människa utseendemässigt. Det är vi själva som har gjort ordet till ett negativt skällsord. Precis som man gjort med ordet "neger" - många säger "afrikaner" eller "färgade" istället. Fast dom menar en kolsvart eller chokladbrun människa, med andra ord en "neger".

En del drar också historier och vitsar om olika folkgrupper, vilket bör uppfattas som rasistiskt.

Jag är inte beredd att stämpla en klok och sansad människa som säger "att vi har en duktig neger på jobbet, för rasist". Tvärtom ser jag den personen som en saklig och intellektuell antirasist, som talar klarspråk.

En polisman som påstår att negrer från ett visst afrikanskt land är knarkare eller begår ofta brott, ser jag heller inte som rasist. Han gör bara en objektiv analys, en räddning – jämfört med att istället förtiga problemen med invandring och mångkultur.

Någon månad efter valet satt jag och pratade med två lokalpolitiker. En socialdemokrat och en moderat. Vi talade om M:s valnederlag. Då den förvånansvärt intellektuelle socialdemokraten säger:

"Vi behöver en öppen och intellektuell debatt i Sverige om invandrarproblemen, från någon som exempelvis Jan Myrdal."

Vem som behövs har sossen och jag skilda uppfattningar om, men visst behöver vi debattörer från vänster till höger som ger subjektiva analyser till en objektiv verklighet. Sedan är det bra om vi också skaffar oss ett samlingsord för dom invandrare som är "invandrare" i utseendemässig mening.

Varför inte använda ordet "svartskallar" utan att lägga negativ betoning på ordet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2003 17:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: