sourze.se

Verklighetsförankring på SVT

Vilken medial chock den 3/3-03. Äntligen äkta realism och den verkliga sanningen på SVT1.

Är det något magiskt i tre treor kanske. Carin Mannheimer är värd en trestjärnig eloge för TV-dramat som nu fortsätter fyra tisdagar i rad på bästa sändningstid, klockan 20.00 i "Ettan".

Vilka fullständigt eminenta skådespelare - Olof Thunberg, Meta Velander, Tord Peterson, Margareta Weivers, Gerd Hagnell och Else-Marie Brandt - vilken politisk sprängkraft de tillsammans nu utgör i ett "välfärdssamhälle" i sönderfall och upplösning...

Vilken örfil mot våra folkhemspolitiker i alla läger och inom alla politiska åsiktspaket som författaren och regissören Carin Mannheimer utdelade i det första avsnittet av fem. Och vilken empati som flödade in i de svenska vardagsrummen genom äldre och mogna folkkära skådespelare, som med ålderns rätt inte ens behövde ta någon regi.

Av den dryga hälft av Sveriges befolkning som mentalt kan överblicka det liv i livets "jämlika" slutskede som väntar när det blir så dags, var nog tittarsiffrorna höga. Det enda konstiga i sammanhanget är emellertid att just en verklighetstrogen skildring i dramaform riktad till politiker, troligen inte sågs av särskilt många politiker.

Svensk politiks mest angelägna reform är därför att omedelbart lagstifta om att samtliga politiker i alla partier mot höga och kännbara viten åläggs att se hela den kommande serien på video tre gånger i rad. Därefter kan vi tala om politikens förankring i verkligheten.


Om författaren

Författare:
göran holm

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2003 10:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: