sourze.se

Lär dig pruta på svenska

Rabattkuponger och medlemskort i all ära, men den utmanande fattiglappen tar till andra metoder.

Han föddes förmodligen med egenskapen att alltid lyckas komma billigare undan än andra Svenssons. Dessutom har han vuxit upp i en familj där himlen stavas R-E-A. Redan nu, vid en ålder på snart 18 år, kan han anses vara expert på att pruta på svenska. Det handlar inte om att snåla, det handlar om en sport som går ut på att få pengarna att räcka längre för den som älskar att konsumera.

- Är det paketpris på en produkt som säljs på stormarknaden så köper min familj den, nästan oavsett vad det är. En gång köpte vi hundra liter cola bara för att det var så ovanligt billigt, berättar Experten.

Finner man ingen tjusning i att hamstra så fort det är extrapris, då gäller det att pressa ner priset vid varje enskilt köp. Många har trevande provat på att pruta under utlandssemestern och på loppmarknader, men att göra det till en vana att alltid betala mindre än vad som står på prislappen är det inte många som vågar i Sverige. De flesta har inte ens tänk tanken, eftersom det går så tvärs emot moralen hos alla som vördar kösystemet och handlar med sina medmera-kort i högsta hugg.

Du som ändå överväger att gå mot strömmen ska få tipsen som kan spara hundralappar, men kom ihåg: Har du väl gett dig in i leken får du aldrig ge dig. Eller som Experten säger:

- Avviker man från sin plan så fort man möter på motstånd är man ingen värdig snålåkare.

Hur går man då tillväga? Jo, det första steget är så klart att du ställer dig frågan "Vad är det jag vill ha?". När du har besvarat den ska du studera personen som kan ge dig det och kartlägga vad han eller hon faller för. Här bör du ta hänsyn till saker som ålder, status, erfarenheter och så vidare. Efter att du har gjort en analys av personen är det dags att välja tillvägagångssätt. Detta kommer du naturligtvis utveckla själv när du har fått mer erfarenhet, men låt oss se på några exempel:

1. Krångla. Detta fungerar på personer som har press på sig att till exempel hålla ett tidschema. Som nybörjare kan du förslagsvis åka på ditt busskort som har gått ut. Se till att ha många bakom dig som vill på bussen. Bli förbannad över att kortet inte fungerar och ta lång tid på dig att berätta att du minsann har pratat med bussbolagets chef som du naturligtvis nämner vid namn. Säg att du hade förväntat sig att de tekniska problemen skulle vara åtgärdade. Du måste ha modet att prata på ett tag innan chauffören gör en liten nick med huvudet som betyder "Ja ja, åk med då. Men tro för fan inte att jag går på den där".

2. Bli hysterisk. Här är det en fördel om du har haft drama som tillvalskurs i skolan eller att du på annat sätt har lärt dig att visa känslor som du inte visste att du hade. Har du klarat av att åka gratis buss med lokaltrafiken kan du nu kliva på ett tåg. Ta själv kontakt med tågkonduktören. Se chockad ut och berätta att du inte har pengar men att du bara måste med tåget. Understryk ordet måste på ett hysteriskt sätt och se till att ögonen nästan svämmar över av tårar. Folk är rädda för känslor och konduktören kommer därför inte våga kräva pengar. Som bonus få du en kick eftersom du är mer kreativ än alla andra lurendrejare som låser in sig på toaletten eller låtsassover. Dessutom kommer du känna dig som en så kallad ärlig lögnare, eftersom du i alla fall berättar att du tänker åka gratis.

3. Var martyr. Gå in på ett café och fråga efter en av gårdagens defekta semlor och om du kan få ett glas saft för halva priset, samtidigt som du erbjuder dig att själv diska glaset och assietten efter att du har fikat. En snäll bullmamma, som egentligen vill göra något mer än att bara betala in årsavgiften till Rädda Barnen, kommer garanterat bjuda dig på något gott att äta.

4. Spela blåst och lycklig. Berätta för blomsterhandlaren vilken underbar dag du har innan du frågar om det där gröna som hon sätter i buketten är gratis. Hon säger att det naturligtvis kostar, men överraskar dig vid kassan genom att bara ta betalt för de röda rosorna. Hon vill ju inte förstöra din perfekta dag. Om du möter män ska du enligt Experten istället lägga tyngden på att vara blåst och inte, som i förra fallet, på att vara lycklig. De vill gärna gå in med hela sin manlighet och lösa problemen som lilla oförståndiga du har. Om du får människor att känna sig smartare, viktigare, mer maktfulla och kunniga än vad de egentligen är kan det hända att de mår så bra att de faktiskt ger dig lite rabatt om du indirekt föreslår det.

5. Flirta. Visst hade Freud rätt. Människan styrs av sina sexuella drifter. Varför inte kombinera nytta med nöje om du har spanat in ett snyggt butiksbiträde? Ger plus på både kärleks- och bankkontot.

Genom att utgå från dessa fem grundövningar kan du snart utveckla en helt ny livsstil. Jag vill dock betona att det levnadssättet bara passar vissa personligheter. Om du hör till dem som tycker att de som försöker komma billigare undan är fruktansvärt omoraliska kan du istället se denna guide som en hjälp till att se igenom snålåkarnas trick. För precis som de älskar att lura dig, älskar förmodligen du att lägga snubbelben för dem.

Själv är jag en person som är dålig på att ljuga och jag får återvända hem från biografen efter ett blekt försök att betala med biocheckar vars giltighetsdatum gick ut för bara ett par dagar sedan. Såvida jag inte bjuder med Experten så klart. Han talar naturligtvis omkull stoppklossen vid kassaapparaten, men först låter han checkarna bli ännu äldre. Annars är det ju ingen sport.


Om författaren

Författare:
Malin Rindeskär

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2003 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: