sourze.se

En utmärkt socialistledare

Alice Åström är 43 år, och riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Hon är smålänning och bor i Jönköpings län, precis som jag.

I lördagens Aftonbladet, avslöjas att hon kandiderar som partiledare för Vänsterpartiet, nästa år. Hon kan då blir Gudrun Schymans efterträdare.

Eftersom Alice representerar Vänstern för det län jag bor i, har jag därför fått tillfälle att ta del av hennes tankar, värderingar och åsikter, på nära håll.

Hon har ett förflutet som knarkmissbrukare och har tidigare arbetat som behandlingsassistent.

Som ledamot, i riksdagens justitieutskott, förespråkar hon "Nya Zeeland"–modellen. Vilken innebär att unga våldsbrottslingar, i tonåren, ska få möta sina offer och tillsammans med de sociala myndigheterna göra upp en plan för den lämpligaste rehabilitering, där gärningsmannen, deltar i processen. Inte bara som anklagad, utan även som deltagande individ.

Jag tror inte på att döma unga brottslingar, till långa fängelsestraff, i tidig ålder. Eftersom de fortfarande är och unga och inte lämnat "barn-jag" ännu. De bör istället få någon form av vård, utan att det innebär att gärningsmannen slipper att ta konsekvensen för sin gärning.

Alice Åström har värdefulla erfarenheter av vad det innebär att vara utsatt i dagens Sverige, detta tackvare sitt förflutna som knarkmissbrukare och även arbete som behandlingsassistent.

I tidningen uppger hon att hjärtefrågorna är välfärdsfrågor och dagens utsatta människor.

Den socialistiska utopin vänder sig till de förtryckta och utsatta i samhället. Förr var det arbetarklassen som utnyttjades hänsynslöst av en då aristokratisk överklass. Nu existerar inte längre den typen av arbetarklass. Det finns människor som har "arbetar"–yrken. Men, de bor inte längre i proletära stadsdelar och bildar sällan kooperativ, för att få sina intressen tillgodosedda. Bara för man är "arbetare", betyder inte det att man är socialist eller ska stuvas in i en "klass".

Den socialistiska utopin tar parti för samhällets förtryckta och utsatta människor. Om det så är tiggare på storstadens gator, prostituerade kvinnor, fångar på kriminalvårdsanstalter som kräver sina rättigheter, eller drogmissbrukare.

Tyvärr är det ytterst sällan de tar parti, för skötsamma medborgare som blir orättvist behandlade av exempelvis det Socialdemokratiska skattesystemet. Även om det är arbetare som kritisera det. Jag tror inte att det är en slump, socialisterna är rädda för att ifrågasätta deras "heliga ko" finansiering mot det klasslösa samhället via skattemedel. Om dom börjar mecka lite i systemet riskerar dom att tappa ansiktet.

Däremot utgör Alice Åström stor trovärdighet, som partiledare, för det socialistiska Vänsterpartiet nästa år. Främst tackvare hennes bakgrund, men också för sitt human-socialistiska rättspatos. En sann socialist, mycket mera trovärdig än vad Olof Palme var.

Hoppas att hon blir Vänsterpartiets ledare nästa år.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2003 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: