sourze.se

Tiggarjävlarna ska bort!

Tiggeri är stötande och onödigt. Och det försämrar vår livskvalité att se dem på offentliga gator och torg.

Visst låter det trevligt och sympatiskt? Ovanstående är citat från en moderat riksdagsman. Jag läste precis artiklen och tappade hakan. För det första begriper jag inte hur det kan försämra hans livskvalite att behöva se tiggare. Det är väl tiggarnas liv som är totalt ovärdigt?

Men denna Carl-Axel Roslund sitter och kläcker ur sig det här i en intervju i tidningen Situation Stockholm. Han säger att det vore ju hemskt om amerikaner åker hem från Sverige och berättar att det sitter folk och tigger på gatorna. Ve och fasa! Det får bara inte hända. För just amerikaner har ju ingen egen erfarenhet av fattigdom och tiggeri eller? Sen kommer höjdaren. Han säger att missbrukare som tigger ska få vård såklart. Men "alla dem" som tigger för att dryga ut socialbidraget ska köras bort av polis. Hur många finns det som tigger för att "dryga ut socialbidraget"?

Jag har ofta vänt mig mot fördomar om att moderater är världsfrämmande överklassare som sitter i sina fina villor och förfasar sig. Nu börjar jag undra. Jag rör mig i Stockholm city så gott som dagligen. Och stöter ofta på tiggare. Och nästan alltid stinker de sprit eller är kraftigt påtända. Så jag har väldigt svårt att tro att man tigger för att få lite extra klirr i kassan. Jag håller med honom om att tiggeriet i Stockholm är ett stort problem.

När jag var i tonåren var jag ute och reste i Europa och blev bestört över att det satt tiggare på gatorna i Paris och Hamburg. Då hade jag inte sett det hemma än. Nu är det vardagsmat. I vårt fina "välfärdssverige" finns det nu massor av hemlösa och tiggare. Att säga att de försämrar hans och andras livskvalite tycker jag är ett hån mot dessa människor som inte har något liv överhuvudtaget. Och att lösa problemt genom att skicka polisen på dem kan väl inte vara bästa sättet? Jag tycker också det är obehagligt när man sitter på tunelbanan och det kommer fram någon spritluktande person och sluddrar om "några kronor till natthärbärge" Jag tycker det är en skam att människor ska behöva leva så. Men man måste tänka på att detta är missbrukare, ofta även psykiskt sjuka. De behöver hjälp. Inte bli ivägkörda av polisen. Någonstans har det gått väldigt fel.

För några veckor sedan gick dokumentären "heroin" på tv4. Jag häpnade över behandligen av dessa utslagna. De får komma in på avgiftning, så lång är allt bra. Men när avgiftnigen är klar får de åka hem igen och vänta ett antal månader på plats på behandlingshem. Så förbluffande korkat.
Självklart tar de till knarket de första de gör när de kommer ut.

Avgiftad är inte samma sak som avvänjd. Och jag ställer mig frågan hur man kan man låta bli att lägga pengar på något så viktigt? Jag vet inte hur många behandlingshem för narkomaner det finns kvar men det är väl inte många. Hur kan det ses som oviktigt? Alla vet vad som händer med tunga narkomaner. Är det just det att de är narkomaner det handlar om som gör att man inte bryr sig? När de sedan förlorat sitt hem och tigger i tunnelbanan tycker man att den bästa lösningen är att förbjuda det och skicka polisen på dem.

Jag tycker att Roslunds uttalande är männiksofientligt och empatilöst. Tiggeri är stötande och onödigt visst, men för vem är det mest stötande? För den stackare som går och tigger eller för oss som vänder oss bort och låtsas att vi inte hör? Och vems livskvalite som är försämrad behöver man inte gå in på för det är väl rätt uppenbart. I stället för att komma med idiotiska uttalanden borde han ställa sig frågorna: Hur kan det finnas hemlösa i sverige år 2003?

Varför hjälper vi inte de tunga missbrukare som finns? Och vad kan vi göra för att hjälpa dessa människor på samhällets botten? Lägg sedan till en dos empati så kan vi kanske komma någonvart. Att gå runt på gatorna och äcklas av de mindre lyckligt lottade hjälper ingen.

Jag tycker också att tiggarna är en skam för Sverige. Men inte människorna i sig. Utan att de överhuvudtaget finns här. Att det finns människor som inte har något hem och som måste tigga pengar till natthärbärge, sprit, knark vad det nu är. För vi skryter ju om att vi är en välfärdstat eller hur? I min bild av välfärd finns det i alla fall inga tiggare.


Om författaren

Författare:
Magdalena Klinga

Om artikeln

Publicerad: 28 feb 2003 09:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: